Kultura
38

U petak kulturna manifestacija "Slovo Gorčina" u Stocu

FENA
Federalna ministrica nauke i obrazovanja Elvira Dilberović otvorit će u petak, 28. avgusta u 19:30 sati kulturnu manifestaciju "Slovo Gorčina" u Gradskom parku u Stocu.

Nakon otvaranja manifestacije publika će imati priliku na Radimlji uživati u recitalu poezije ovogodišnjega gosta, pjesnika Marka Vešovića te će biti dodijeljena nagrada Mak Dizdar mladom pjesniku za prvi neobjavljeni rukopis. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je desetak zbirki, a žiri je odlučio prvu nagradu dodijeliti Aniti Pajević iz Mostara. Drugu nagradu osvojio je Adem Garić, a treću Enesa Mahmić.

U subotu ujutro u Šarića kući bit će upriličena promocija zbornika radova "Slovo o A. Šantiću, A.B. Šimiću i Z. Džumhuru". Riječ je o zborniku radova sa skupa koji je održan prošle godine u organizaciji Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Slova Gorčina. Zbornik je prije nekolika dana izašao iz štampe zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja.

U popodnevnim satima, također u Šarića kući, na programu je sat poezije s Markom Vešovićem, dok će večer svojim autentičnim izvedbama uljepšati mostarski muzičar Sanel Marić Mara. U nedjelju ujutro, sada već i tradicionalno u Makovoj hiži, bit će upriličeno poetsko jutro s mladim pjesnikom, odnosno promocija zbirke pjesama Velide Zukan, koja je prošle godine dobila nagradu Mak Dizdar.

Nakon toga na istom mjestu održat će se i predstavljanje Fondacije "Nijaz Duraković". U večernjem terminu bit će upriličena predstava Narodnog pozorišta Mostar "A šta ćemo sad?".

Manifestacija će biti zatvorena poetskim maratonom na kojem će učestvovatii niz pjesnika iz BiH.