|

U Parizu izložba "Jajce – kraljevski grad"

U Parizu izložba "Jajce – kraljevski grad"
0
F
FENA
12.11.2007. u 14:54
0
komentara
0

dijeljenja
U Parizu izložba "Jajce – kraljevski grad" Jajce
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić 26. novembra će u sjedištu UNESCO-a u Parizu otvoriti izložbu "Jajce - kraljevski grad".
Tim povodom Komšić će danas posjetiti Jajce, gdje će s općinskim čelnicima održati radni sastanak. Postavljanje izložbe u Parizu organizira se u sklopu aktivnosti na nominaciji Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Pariskom predstavljanju izložbe prisustvovat će i generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Kako je potvrđeno Feni u Općini Jajce, izložba obuhvata 22 panoa dimenzija 90 puta 120 centimetra, s fotografijama i pratećim tekstom kojima su predstavljeni kulturno-historijski i nacionalni spomenici te prirodna bogatstva Jajca.

Posjetioci izložbe u Parizu tako će moći upoznati brojne znamenitosti ovog kraljevskog grada smještenog na obalama rijeka Vrbasa i Plive, na čijem se tlu nalazi više od 20 nacionalnih spomenika. Sam centar grada ukrašava 21 metar visok vodopad, koji je zauzeo mjesto na listi 12 najljepših na svijetu.

Na panoima će, između ostalog, biti predstavljeni bosanski kraljevski grb, historijsko gradsko područje, vodopad, nacionalni spomenici Hram boga Mitrasa i nekropola iz 4. stoljeća, jajačka tvrđava, Crkva sv. Marije pretvorena u Fethija džamiju sa zvonikom sv. Luke, katakombe, bedemi i tabija starog grada te Crkva blažene Djevice Marije s franjevačkim samostanom sv. Luke.

Tu su i kraljev grob te rimokatoličko groblje, nacionalni spomenik džamija Esme sultanije, Kršlakova stara kuća, Omer-begova kuća te Hafizadića česma.

Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350.-1416.) naziva "conte di Jajcze". U 15. stoljeću Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, a tu je 1461. godine i krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Izložbu će pratiti brojni dodatni sadržaji, kao što su katalog, razglednice, brošure, vodiči te DVD filmski materijali o Jajcu.

Prva inicijativa za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a pokrenuta je još 1979. godine. Inicijativa je ponovo oživljena 2005. godine, a 1. februara ove godine Nominacioni fajl je upućen u sjedište UNESCO-a u Parizu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.