Kultura
0

"U Palermu" najbolja predstava 46. festivala MESS

FENA
Dodjelom nagrada za najbolja teatarska dostignuća na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS završen je još jedan praznik za ljubitelje teatra.

Međunarodni žiri kojim je predsjedavao Jovan Ćirilov odlučio je da Zlatni lovorov vjenac za najbolju predstavu u cjelini dodjeli predstavi "U Palermu" teatra Sud Costa Occidentale (Italija) u režiji Emme Dante.

Kada je riječ o Zlatnom lovorovom vjencu za režiju, ovo priznanje ravnopravno su podjelila dva reditelja. Lovorovi vjenci za režiju pripali su Silviu Purcerati za režiju predstave "Na tri kralja" u izvedbi ansambla Nacionalnog teatra iz Craiovae (Rumunija) i Jurgenu Goschu za režiju predstave "Tri sestre" u izvedbi ansambla "Schauspielhanover",(Njemačka).

Zlatni lovorovi vjenci za glumačka ostvarenja pripali su: Ilie Gheorghe za ulogu Tobija u predstavi "Na tri kralja", Nikoli Ristanovskom za uloge u predstavama "Nigdje nikog nemam" Crnogorskog Narodnog pozorišta (uloga Girta) i za naslovnu ulogu u predstavi "Don Žuan" Dramskog teatra Skoplje, Katharini Lorenz za ulogu Maše u predstavi "Tri sestre".

Nagrada za najboljeg mladog glumca "Rejhan Demirdžić" pripala je Krešimiru Mikiću za ulogu u predstavi "S druge strane" Zagrebačkog kazališta mladih.

Specijalna nagrada pripala je predstavi "Make-up opera" Birute Mar i Atanasa Kucinkasa u izvedbi OKT Vilnus City theatra (Litvanija).

Večeras je uručena i novoustanovljena nagrada dnevnih novina Avaz - "Avazov zmaj". Avazov žiri je odlučio da priznanje pripadne predstavi "Tri sestre".

Nagrada "Hrabri novi svijet" magazina "Dani" pripala je predstavi "Euridikin krik" Sahike Tekand u izvedbi Studija Oyunculari (Turska).

Nagrada časopisa za teatarsku kritiku "Tmačart" -Ključ Tmače za autorski stav pripala je Jurgenu Goschu reditelju predstave "Tri sestre".

Nagrada publike pripala je predstavi "Lacrimosa" teatra Piesn Kozla iz Wroclawa(Poljska) režija Grzegorz Bral.

A ko je dobitnik "Zlatne maske Oslobođenja" koju tradicionalno dodjeljuje ovaj dnevni list saznat ćemo u narednim danima, kao i ko su dobitnci dvije novouspostavljene nagrade - nagrade za najboljeg izvještača sa MESS-a i najbolju kritiku i kritičara.