Kultura
0

U Otvorenom kinu prikazan film "Miroljubivi ratnik"

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Projekcija američkog filma "Miroljubivi ratnik" u Otvorenom kinu u nedjelju uvečer je počela sa zakašnjenjem od sat vremena iz razumljivih razloga - naime, specijalni gost iznenađenja Bono Vox došao je u Otvoreno kino Metalac kako bi predstavio svog velikog prijatelja i čovjeka koji, kako je rekao, "ruši barijere između filmskog platna i publike", legendarnog američkog glumca Nicka Noltea.

Nakon kraćeg obraćanja Bono Voxa publici se obratio i sam Nick Nolte s optimističnom porukom da Sarajevo za sobom ostavi tešku prošlost i radi na miru.

U sinopsisu filma "Miroljubivi ratnik" navodi se kratki siže: Arogantan i talentiran, Dan Millman (Scott Mechlowicz) kao da živi savršenim studentskim životom: fenomenalno, izuzetno snažno tijelo sportiste, dobar izgled, dobre ocjene, novac i mogućnost kvalifikacije za olimpijsku gimnastičku reprezentaciju. Međutim, Dana skoro svake noći bude košmari i vizije koje ne može ni objasniti, ni zanemariti. Jedne noći, nakon što ga opet probudi košmar, izlazi na trčanje kroz magloviti kvart i nailazi na dobro osvijetljenu pumpu. Iza pulta vidi starijeg čovjeka koji kao da se kreće bez utjecaja prostora i vremena. Zapanjen, čovjeka kojeg instinktivno naziva Sokrat (Nick Nolte) moli da mu otkrije tajnu tih sposobnosti, da bi dostigao olimpijsko zlato. Time počinje put otkrića, koja će uništiti sve što je Dan do tada mislio da zna o akademskom radu, atletici i uspjehu. Nakon ozbiljne povrede, uz pomoć Sokrata i tajanstvene djevojke po imenu Joy (Amy Smart), Dan otkriva koliko još ima da nauči, i koliko još da ostavi iza sebe, da bi postao miroljubivi ratnik i pronašao svoju sudbinu. Inspiriran istinitim događajima, Miroljubivi ratnik je adaptacija bestselera Dana Millmana, romana „The Way of the Peaceful Warrior“.

Sam završetak projekcije popratile su kišne kapi kao neugodni podsjetnik na ranije "kišne" projekcije u Otvorenom kinu.