Kultura
0

U online knjižari dostupna nova knjiga Aleksandra Hemona

FENA
Nova knjiga bosanskohercegovačkog i američkog pisca Aleksandra Hemona pod nazivom "Knjiga mojih života", dostupna je u online knjižari knjiga.ba.

Hemon je okarekterisao knjigu kao istinite priče ili lične eseje koji su nastajali proteklih 13 godina.

Memoari su to kojima pisac pokušava vratiti krhka sjećanja na Sarajevo i teme iz bosanske prošlosti povezati s američkom sadašnjošću.

Aleksandar Hemon je bh. pisac i kolumnist. Rođen je u Sarajevu 1964. godine gdje je odrastao i počeo se baviti književnošću na Filozofskom fakultetu. Nakon što je dobio stipendiju 1992. godine odlazi u Chicago.

Rat koji je počeo u BiH sprečava ga da se vrati u Sarajevo, te odlučuje da ostane u SAD-u i počne pisati na engleskom jeziku.

Iz njegovih pokušaja pisanja na engleskom, objavljuje svoju prvu englesku priču, a nakon toga i prvu zbirku priča "Pitanje Bruna".

Radio je kao prodavač, aktivist Greenpeacea, predavač engleskog jezika.

Poslije zapaženog debija, Hemon je napisao roman "Čovjek bez prošlosti" i time potvrdio status novog i talentovanog pisca.

U istinitim pričama njegove nove knjige Hemon se bavi vlastitim iskustvima i iskustvima ljudi koji su mu bliski i dragi.

"Knjiga mojih života" do sada je objavljena na engleskom, španskom, portugalskom, njemačkom i bosanskom jeziku, a uskoro se očekuje i objavljivanje izdanja na italijanskom, slovenskom i hrvatskom.