Kultura
2

U okviru Sarajevske zime u Collegium artisticumu izložba ebru radova Nihal Ture

Klix.ba
Internacionalni univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Internacionalnim festivalom Sarajevska zima 2017 organizira izložbu radova Nihal Ture, mastera ebrua (slikanja na vodi).

Specijalni gost profesor Alparslan Babaoglu stigao je iz Istanbula da svečano otvori izložbu pod nazivom "Beskonačnost raznolikosti boja: Tradicionalna turska umjetnost ebrua" u Collegiumu Artisticumu 10. marta u 14:00 sati.

Izložbu organizira Odsjek umjetnosti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Vizuelni identitet izložbe dizajnirao je M.Furkan Hizir, a postavku i brošuru radila je selektorica programa Likovnih umjetnosti Sarajevske zime Meliha Teparić.

Saradnju na ovom projektu vodi Prof. Dr. Lejla Panjeta, šefica Odsjeka umjetnosti IUS-a.

Nihal Ture je rođena 1960., godine u Kayseriju. Osnovno, srednje i visoko-školsko obrazovanje stječe u Ankari. Udata je i ima troje djece. Kao supruga profsora živjela u SAD-u (3 godine), Jordan (2 godine), Oman (7 godina), i Bosni i Hercegovini.

Nihal Ture je pohađala tehniku iluminacije (tezhip) kod Necati Sancaktutan, Mustafa Čelebi i Saime Čelebi u Istanbulu (2001. – 2005.). Godine 2008., počela je s edukacijom Ebrua – mramorni papir i keramike (Cini) kod Nuray Öyke.

U 2011., nastavila je usavršavati Ebru kod Önder Cankurtaran godinu dana. Od 2012., godine Nihal Ture dodatno usavršava Ebru umjetnosti pod nadzorom Alparslan Babaoglu. Od 2013., ima certifikat kao umjtnica (sanatçı) Ebrua koji dobiva od Ministarstva kulture i turizma. Godine 2014., Alparslan Babaoglu joj izdaje tradicionalnu diplomu kojom se potvrđuje njena virtuoznost u ovoj umjetničkoj oblasti i kojom se ovlaštava da može da djeluje kao professor ove tradicionalne umjetničke discipline.

Između 2014. i 2016. godine Nihal Ture je predavala ebru u srednjoj školi "Huseyin Avni Sozen Anatolu". Sudjelovala je u nekoliko kolektivnih izložbi.