U Sarajevu
2

U okviru sajma izdavača Knjige u nišama održana prva Škola praktičnog bibliotekarstva

Klix.ba
U okviru drugog sajma izdavača Bosne i Hercegovine Knjige u nišama, u prostorijama Multimedijalnog centra Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu održana je prva Škola praktičnog bibliotekarstva.

Škola praktičnog bibliotekarstva organizirana je 29. novembra ispred Fondacije Kemal Bakaršić za studente/ice bibliotekarstva i informacijskih nauka. Učesnici i gosti prve Škole raktičnog bibliotekarstva bili su studenti i studentice Odsjeka za biliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu i studenti i studentice sa Informacijskih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Predavanja su održale učesnice: Azra Smajić Gačević (Bibliografije: zašto su nam potrebne) i Melisa Hajdarević (Pretraživanje i rezervacija građe u sistemu COBISS.bh) ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Zara Malićbegović (Marc: mašinski čitljivo katalogiziranje u praksi) ispred izdavačke kuće "University press" i Irena Pejić (Izazovi provedbe teoretskih postavki u praksi bibliotekarstva), predstavnica knjižnice Katoličkog i bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

"Ovo je samo jedan od mnoštva odličnih projekata Fondacije Kemal Bakaršić. Trudimo se našim budućim kolegama i kolegicama približiti ono čime se mi, diplomirani bibliotekari i bibliotekarke, bavimo. Naša dužnost i obaveza je da otvaramo vrata i otvaramo mogućnosti za one koji pokucaju na naša vrata. Vjerujem, zapravo sam sigurna, da ćemo i sljedeće godine organizirati nešto slično ovome. Voljela bih da ovo preraste u tradiciju, da iduće godine imamo goste iz drugih gradova u ulozi predavača, što nije nemoguće", rekla je Zara Malićbegović, moderatorica i organizatorica projekta.