Kultura
0

U okviru programa Panorama prikazan film "Sa - Kwa"

FENA
U okviru programa "Panorama", u utorak je sarajevskoj publici predstavljen film "Sa - Kwa". Riječ je o izvrsnom ostvarenju južnokorejskog reditelja Kang Yi-Kwana.

"Sa - Kwa" je pažljivo nijansirana, kontrolirana melodrama, u koju Kang ubacuje pravu količinu porodičnog humora. Moon So-ri igra prelijepu mladu ženu, Hyun-jung, čiji je lični pakao to što je u procijepu između dva sebična muškarca. Jedan ju je ostavio, a za drugog se udaje kako bi se oporavila od prvog. Kako Hyun-jung gubi blistavost, Kang pozadinu prebacuje iz čarobne prirode u deprimirajuće industrijske zone.

Ali, ljudska krhkost suočena s teškim životnim izborima ne može se nositi s ljepotom prirode. Ipak, Hyun-jung uspijeva preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom, daleko od muškaraca koji bi je sputavali.

Dobitnik nagrade FIPRESCI na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i nagrade za najbolji scenarij na festivalu u San Sebastianu, u ovome debitantskom radu Kang Yi-Kwana omogućio je izuzetan nastup korejske zvijezde u usponu Moon So-Ri, koja je već ostvarila sjajne uloge u filmu "Oaza" u kojem fascinantno glumi djevojku oboljelu od cerebralne paralize, i naslovnu ulogu u filmu "Supruga dobrog advokata".