Kultura
0

U okviru programa Panorama prikazan film "Čovjek s kolicima"

FENA
U okviru programa Panorama 12. SFF u četvrtak je u Otvorenom kinu Vatrogasac prikazan film Ramina Bahranija "Čovjek s kolicima", (Man Push Cart).

Film je priča o Ahmadu (glumi ga Ahmad Ravsi), bivšoj pakistanskoj rok zvijezdi, koji radi kao jedan od brojnih uličnih prodavaca u New Yorku u kolicima na guranje. Mnogi Njujorčani i ne primjećuju kada prolaze pokraj sjajnih kolica na uglovima ulica ko je u njima. Prodavači u njima sretni su da imaju dovoljno novca za kamion koji bi im prevozio kolica, ali mnogi poput Ahmada jednostavno guraju svoja kolica do uličnih rubova.

Bahrani je izjavio u intervjuu za New York Magazine kako ga je posmatranje uličnih prodavaca koji guraju svoja kolica podsjetilo na novelu Alberta Camusa "Mit o Sizifu" u kojem je Sizif osuđen da bekrajno gura kamen uz brdo samo da bi se otkotrljao nazad kada bi ga dogurao do vrha.

Beskrajni ritam Ahmadovih dana - ulazak u voz iz svog malog stana na Brooklynu do Manhattana, uzimanje svojih kolica, guranje kroz opasni njujorški saobraćaj - do ugla ulice, potom provodeći čitav dan prodajući kafu i kifle užurbanim Njujorčanima, i samo povremeno kontaktirajući s usputnim prijateljima, tek da bi započeo novi takav dan, uspostavljaju ritam filma koji zrcali monotonu paradu Ahmadovog života. .

U susjedstvu je također i Noemi (zapažena uloga Leticie Dolere), Španjolka koja radi na uličnom štandu za novine. Između njih dvoje odmah se pojavi simpatija, koja nažalost ne prerasta u ljubav sticajem nesretnih okolnosti.