O stanju u Jugoslaviji
41

U okviru History Festa u Bošnjačkom institutu otvorena izložba "Jugoslavija 1989."

FENA
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu postavljena je izložba "Jugoslavija 1989." koju su priredili bibliotekari Biblioteke Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića Narcisa Puljek-Bubrić, Sanin Hatibović i Amra Krzić.

Izložba kroz 24 panoa sadrži fotografije, karikature i tekstove iz novina objavljenih u Jugoslaviji 1989. godine i iz biblioteke i arhiva Bošnjačkog instituta. Hronološki prati političke, ekonomske i kulturne događaje iz 1989. godine u Jugoslaviji i državama istočne i srednje Evrope. Konceptualno, podijeljena je u dva dijela (Jugoslavija i svijet).

Izložba je postavljena u okviru History Festa koji je organiziralo Udruženje za modernu historiju Sarajevo, a cilj je stručnjacima iz oblasti historije, ali posebno široj javnosti, predstaviti Jugoslaviju 1989. godine.

Autori izložbe kažu da je to za njih bio i svojevrstan izazov da iz štampe koja je objavljivana tada (sedmične i dvosedmične novine) proprate sve ono što se događalo u Jugoslaviji, iz različitih uglova.

"Koristili smo štampu svih republika bivše Jugoslavije, odabrali 24 teme da bismo prezentirali najvažnija događanja i teme koje su obilježile 1989. godinu u Jugoslaviji", naglasila je u izjavi Feni Narcisa Puljek-Bubrić.

Jugoslavija je, kaže, predstavljena kroz političke i ekonomske prilike koje su obilježile 1989. godinu ali i kroz kulturne teme (Danilo Kiš, jugoslavenska pop-rok scena, film i reklamno oglašavanje tadašnjih firmi).

Za podnaslov te izložbe odabran je naziv hita grupe Ekatarina Velika iz 1989. "Još samo par godina za nas" jer, kako je naglasila, simbolizira realnost.

"Rock and roll je osjetio promjene u svijetu, a i tražio promjene kroz svoju muziku. Tekstovi tadašnjih rock and roll hitova govorili su o trenutnoj situaciji. To je uveliko bila angažirana muzika", kazala je.

Predsjednik Udruženja za modernu historiju Sarajevo Husnija Kamberović u izjavi novinarima na otvaranju osvrnuo se na nekoliko panoa koji govore o ekonomskom stanju u Jugoslaviji ali istaknuo i drugi dio izložbe posvećen, između ostalog, međunarodnoj suradnji, Samitu nesvrstanih, kao i odnosu Jugoslavije i evropske zajednice.

Slogan History Festa jeste "Učimo iz historije", a sadržaji će biti realizirani do 2. juna u Sarajevu, Banjoj Luci, Konjicu i Mostaru. Kao i ranijih godina planirano je nekoliko panel diskusija, promocija knjiga, predavanja i prezentiranja naučnih projekata.