Leipzig i Drezden
0

U oktobru Sedmica bh. kulture u Njemačkoj

FENA
Kadar iz filma "Gori vatra"
Kadar iz filma "Gori vatra"
U organizaciji "Off Theater - Festivala" iz Leipziga te u suradnji s producentskim kućama "Lofft" iz Leipziga i "Societeathstheater" iz Drezdena, u njemačkim gradovima Leipzigu i Drezdenu će od 3. do 10. oktobra biti održana Sedmica bh. kulture.

Festival će otvoriti predstava "Olovni vojnik" (Hans Christaan Anderssen) Ratnog teatra iz Banje Luke koja će biti izvedena u drezdenskom "Lofft" pozorištu.

Program će biti nastavljen u Dresdenu koncertom Amire Medunjanin i Dine Šukala koji će izvesti obrade sevdalinki i starogradskih pjesama iz BiH.

Tokom Sedmice bh. kulture nastupit će Sarajevski ratni teatar s predstavom "Bog, rat i ostalo", Saša Arsentić iz Banje Luke s performansom "Moja privatna biopolitika" te Jasmina Prolić iz Sarajeva s performansom "Fragmenti Sarajeva".

Planiran je i koncert "Damir Imamović trio" s obradama sevdalinki, a u suradnji sa Zakladom "Weiterdenken" bit će organizirana i podijumska diskusija o BiH u oba grada.

U filmskom dijelu programa bit će prikazani nagrađivani filmovi bh. kinematografije: "Grbavica", "Gori vatra", "Ljeto u Zlatnoj dolini" te kratki dokumentarni filmovi produkcije "Refresh" iz Sarajeva.

Pokrovitelji manifestacije su bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schiling, Goethe institut te Ambasada BiH u Berlinu, a pomoć u organizaciji ove manifestacije dali su i počasni konzul BiH u Leipzigu Michael Weichart kao i "Heinrich Boell" Fondacija.

"Off Theater" Festival postoji još od 1992. i od tada redovno organizira kulturne prezentacije zemalja jugoistočne i istočne Evrope, saopćeno je iz Ambasade BiH u Berlinu.