Kultura
0

U oktobru film o Romanu Petrovići i izložba njegovih slika

FENA
U Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu Udruženje likovnih umjetnika BiH danas je na pres-konferenciji najavilo predstavljanje dokumentarno-igranog filma "111/60" o životu i radu Romana Petrovića te izložbu slika koja će povodom 60 godina od njegove smrti biti postavljena u Galeriji.

Roman Petrović, jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika BiH i njegov prvi predsjednik, od prvih je koji su svojim radom osmislili bosanskohercegovačku likovnu scenu tridesetih godina prošlog stoljeća.

Najavaljena izložba njegovih slika, iz fundusa Umjetničke galerije BiH, bit će otvorena od 7. do 17. oktobra u Galeriji koja nosi njegovo ime. Posljednjeg dana izložbe bit će predstavljen film "111/60" u čijem naslovu numerički izrazi označavaju godine protekle od slikarevog rođenja i od smrti.

Roman Petrović (1896./1947.) bio je vječiti "zarobljenik" Sarajeva, iako su mu roditelji ukrajinskog i poljskog porijekla, a on rođen u Donjem Vakufu.

Čudni, magični šarm Sarajeva kojem se slikar uvijek vraćao s brojnih akademija i različitih puteva te u njemu i okončao život, naročito je kao osobnu inspiraciju za dočaravanje umjetnikovog lika naglasio na današnjoj pres-konferenciji glumac u najavljenom filmu Vlado Okanović.

Lirika u filmu i umjetnikovom životu bit će naročito naglašena osvjetljavanjem jednog dijela njegove biografije, prikazom duge veze s Lepom Konstantinović, njegove velike ljubavi, nikad okončane brakom. Njen lik tumačit će glumica Mediha Musliović.

Izložbu Petrovićevih slika otvorit će 7. oktobra Vefik Hadžismajlović. On iz dječačkih dana pamti neobičnu slikarevu fizičku pojavu na sarajevskim ulicama, u širokoj pelerini, s crnim šeširom širokog oboda i odmjerenog držanja aristokratske finoće.

Hadžismajlović je na pres-konferenciji govorio o Petroviću kao jednom od najobrazovanijih ljudi svog vremena koji je donosio žar novog, a u umjetničkom smislu "uzdrmao" sredinu u kojoj se "gušilo stvaralaštvo".

Reditelj filma je Ratko Orozović, scenarist Miroslav Benković.

Snimanjem ovog filma, u obilježavanje 60-godišnjice slikareve smrti i osnivanja Udruženja likovnih umjetnika BiH, uljučeni su i Umjetnička galerija BiH, Udruženje likovnih umjetnika te Redakcija dokumentarnog programa TVBiH.

Roman Petrović je uradio više od 1.000 slika tehnikom ulja, akvarela, grafika, crteža. Posebno je bio zapažen njegov opus "Djeca ulice" i "Besprizorni", gdje tretira socijalne teme.

Imao je mnogobrojne samostalne i grupne izložbe.