Kulturni događaj i u 18 bh. gradova
0

FOTO / U "Noći teatra" bit će otvorena vrata pozorišta sedam zemalja

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Međunarodnom pozorišnom projektu "Noć teatra" ove će se godine, već drugi put, pridružiti i teatri iz cijele BiH, nudeći publici spektar različitih pozorišnih predstava i ostalih oblika scenskih umjetnosti.

Glavni partner i organizator ovog projekta za BiH je Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica. "Noć teatra" okupit će 36 teatara iz 18 bh. gradova, nudeći publici bogatije sadržaje po znatno povoljnijim cijenama, često i uz besplatan ulaz.

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je inicijativa za organizaciju "Noć teatra" pokrenuta prije četiri godine iz Slovenije i Hrvatske, te da joj se svake godine priključuju nove institucije i zemlje.

Ove će godine manifestacija biti održana u 18 bh. gradova, donoseći 24 teatarske predstave i 44 prateća programa. Ujedno, vrata posjetiocima otvorit će više od 400 teatarskih institucija u sedam evropskih zemalja - Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Slovačkoj, Austriji i BiH.

"U BiH su sve kolege iz profesionalnih teatara uzeli učešće u manifestaciji, izuzev Pozorišta mladih Sarajevo. Ovo je velika manifestacija koja ne podrazumijeva samo prikazivanje teatarskih predstava, već i niz pratećih događaja, kao što su izložbe, filmovi, tribine, promocije knjiga i druge događaje", kazao je on.

Direkor Narodnog pozorišta Sarajevo Dario Vučić najavio je da su se ovaj put odlučili za "Noć teatra" na repertoar postaviti baletnu predstavu "Giselle" u režiji i koreografiji Edine Papo, s obzirom da je ovo jedini teatar u BiH koji ima balet.

Najavljujući da će "Giselle" biti izvedena u pratnji Sarajevske filharmonije, direktorica Baleta NPS Edina Papo podvlači da će se u vodećim ulogama u predstavi naći gosti iz Berlin teatra, ali i da će uz njih nastupiti polaznici Srednje baletne škole u Sarajevu.

Direktori Kamernog teatra 55 i Centra za kulturu Sarajevo Dragan Jovičić i Senad Bostandžić, te predstavnik Akademije scenskih umjetnosti Alen Muratović najavili su da će na scenama ovih kuća igrati predstave "Krokodil Lacoste" u režiji Sulejmana Kupusovića, "Ja Mahaluša" rediteljice Mirele Trepanić i "Tri sestre" u režiji Admira Glamočaka.

Naglasili su da će publici biti data mogućnost i da upoznaju teatar "s druge strane scene", mjesta nastanka teatarske iluzije, u cilju stvaranja što bolje komunikacije. Ujedno su ocijenili nedopustivim što se teatri u BiH dovode na prosjački štap, podcrtavši da je kultura jedino što određuje ljude jedne zemlje.