Kultura
0

U Noći teatra BiH učestvuje 30 pozorišta

Klix.ba
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana je konferencija za novinare povodom manifestacije "Noć teatra" koja će biti održana 17. novembra ove godine.

Manifestacija "Noć teatra" već se treći put održava u Bosni i Hercegovini, a Bosansko narodno pozorište organizator je i nosilac ove manifestacije za Bosnu i Hercegovinu.

Na ovoj manifestacili učestvuje više od 30 učesnika iz profesionalnih i amaterskih pozorišta iz naše zemlje.

"Tu su još mnoge teaterske grupe i članovi koji će doprinijeti ovoj manifestaciji. Nama u organizaciji je svake godine sve lakše jer je naš tim sve uigraniji, a i odziv nam dosta pomaže u organizaciji. To je manifestacija kojoj je primarni zadatak da uveže bh. pozorišta i da otvorimo vrata svih pozorišta te da publici predstavimo teatar na drugačiji način", izjavio je Dino Delić, voditelj Ureda "Noć teatra BiH".

BNP Zenica će ove godine pred zeničkom publikom izvesti nekoliko predstava koje su besplatne, a najveća pažnja posvećena je upravo najmlađoj publici.

Ovogodišnje učešće na manifestaciji "Noći teatra" potvrdila su 33 pozorišta iz Banja Luke, Brčkog, Busovače, Kaknja, Konjica, Laktaša, Novog Grada, Mostara, Sarajeva, Srebrenika, Travnika, Zavodovića i Zenice, a u istom će učestvovati i studenti Filozofskog fakulteta iz Zenice.

Učesnice ove značajne međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje teatarske radnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regije i Evrope.

Ovogodišnja manifestacija Noć teatra BiH bit će održana u subotu, 17. novembra, kada će scenski prostori postati mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti.