{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U New Yorku uskoro počinje snimanje novog albuma Sinan Alimanović International Banda

18.6.2018. u 10:54
169
9
U New Yorku uskoro počinje snimanje novog albuma Sinan Alimanović International Banda
169
U New Yorku uskoro počinje snimanje novog albuma Sinan Alimanović International Banda
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosanskohercegovački jazz muzičar Sinan Alimanović će u toku naredne sedmice početi snimanje novog nosača zvuka u New Yorku. Na albumu će učestvovati najznačajnija imena savremene svjetske jazz scene.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Harvie S (kontrabasista, kompozitor, profesor na Manhattan School of Music, producent, inovator) je u decembru prošle godine, nakon turneje sa Sinan Alimanović International Bandom u Pekingu, nastupio i u Sarajevu. U višedecenijskoj karijeri bilježi saradnje sa najutjecajnijim imenima iz svijeta jazza kao što su: Gil Evans, Kenny Barron, Chet Baker, Michael & Randy Brecker, Tony Bennett, Sheila Jordan i mnogi drugi.

Victor Lewis (bubnjar, kompozitor) jedan od najcjenjenijih jazz bubnjara današnjice, svoje ime je odavno upisao u historiju jazza umjetničkim doprinosom i saradnjama sa muzičarima kao što su: Dexter Gordon, Carla Bley, Harvie S, Eddie Henderson, Woody Shaw, Michael & Randy Brecker, Anthony Braxton, Bobby Hutchenson, Dave Liebman, Don Alias itd.

Jed Levy (saksofonist, kompozitor) decenijama se smatra glavnom potporom jazz scene u New Yorku, dok ga magazin New York Times predstavlja kao muzičara koji uvjerljivo radi na jazz mainstreamu. U svojoj bogatoj karijeri bilježi saradnje sa legendarnim muzičarima i sastavima kao što su: Curtis Fuller, Don Friedman, Tom Harrell, Shirley Scott, Eddie Henderson, Mike Clark, Jack McDuff, Don Patterson, The Vanguard Jazz Orchestra (The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra), Cedar Walton, Jaki Byard, Ron McClure, Attilla Zollar…

Lejla Alimanović (vokal) magistrica u oblasti odnosa između jazza i književnosti, umjetnička producentica, ali i jazz vokalistica godinama sarađuje sa ocem Sinanom Alimanovićem na različitim jazz projektima. Na nosaču zvuka svoj doprinos će dati autorskom kompozicijom. Do sada je zabilježila saradnje sa svjetskim jazz muzičarima, kao što su: Jim Mullen, Harvie S, Ratko Divjak, Vladimir Kostadinović, Saša Borovec i mnogi drugi.

U pozivnom pismu, koje je uputio direktor muzičkog studija Trading 8s Music, navedeno je da su impresionirani sjajnim bh. umjetnikom Sinanom Alimanovićom, kao i njegovim doprinosom svjetskoj jazz sceni, te ga iz tog razloga pozivaju da snimi album sa američkim kolegama, velikanima jazza.

Sinan Alimanović (pijanist, kompozitor, aranžer, dirigent, profesor) je višestruko nagrađivani bh jazz ambasador koji, u kontinuitetu, promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijeta jazz – a, među kojima su neki i višestruki dobitnici prestižne nagrade Grammy, kao i kroz edukativni doprinos. Samo neki od muzičara sa kojima je Alimanović do sada sarađivao su: Randy Brecker, Harvie S, Duško Gojković, Ladislav Fidri, Alex Blake, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks, Petar Ugrin, Jim Mullen, Gianni Basso, Aladár Pege, Václav Zahradnik i mnogi drugi.

Snimanje nosača zvuka Sinan Alimanović International Banda bit će realizirano uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS i ministra Mirvada Kurića, Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca AMUS te Javnog servisa radio - televizije BHRT.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: