{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U neumskom hotelu Sunce počinje šesti NAFF 2011.

F
24.6.2011. u 11:31
0
1
U neumskom hotelu Sunce počinje šesti NAFF 2011.
0
Šesti međunarodni festival animiranog filma (NAFF 2011.) počet će u subotu 25. juna u Hotelu "Sunce" u Neumu.
Za učešće na NAFF-u prijavljeno je čak 500 filmova iz 43 zemlje, a pedeset ih je izabrano u takmičarski dio tog festivala. Redoviti program panorame donosi 35 filmova, a među najzastupljenijim državama po broju prijavljenih filmova u takmičarskom programu ove godine je SAD sa sedam filmova, Rusija sa šest te Francuska i Poljska s po četiri filma. Također, očekuje se dolazak barem dvadeset autora iz svih dijelova svijeta.

NAFF će i ove godine svojim posjetiteljima osigurati zanimljive radionice i stručna predavanja iskusnih animatora, a najveći interes iskazan je za predavanja američkog autora Billa Plymptona, koji je osvojio brojne nagrade na najvećim svjetskim festivalima animacije, a više puta je nominiran i za Oskara.

Takmičarski program kratkih animiranih filmova trajat će pet večeri.

Ovogodišnji predsjednik žirija bit će Bill Plympton, a članovi žirija su: umjetnički direktor zagrebačkog Festivala animiranog filma Krešimir Zimonjić, docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Novom Sadu Zoran Đerić, urednik kulturnog programa FTV i filmski kritičar Maja Begtašagić i umjetnički direktor Blues festivala u Mostaru Mili Tiro.

Pokrovitelji ovogodišnjeg NAFF-a, uz Federalno ministarstvo kulture i sporta su predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Grad Zagreb.

Poseban značaj za NAFF je činjenica da ga je ove godine podržala vlada SAD-a kao projekt od važnosti za BiH.

Inače, NAFF je uvršten među 36 najboljih filmskih festivala svih kategorija u Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: