Kultura
1

U nedjelju prva klapa filma "Berinine čakre", Faruka Lončarevića

FENA
Faruk Lončarević
Faruk Lončarević
U Sarajevu će u nedjelju u 16 sati u parku ispred džamije Čobanija biti snimljena 'Prva klapa' filma ”Berinine čakre”. Nakon debitantskog filma "Mama i tata" (2006.), "Berinine čakre" je drugi dugometražni igrani film reditelja i scenariste Faruka Lončarevića.

U Sarajevu, više od decenije nakon rata, Berina, mlada umjetnica, pokušava da proživi svoju tek otkrivenu seksualnost i da prihvati neizbježnu smrt majke Jasne, dok se oko nje raspada njena socijalistička porodica iz srednje klase. Njen otac Mladen ne može da prihvati da život već ide dalje bez njegove supruge. Njena mlađa sestra Luna ne može ili ne želi da odraste. Zato Berina, u ime sviju njih pokušava da spasi spasi svoju porodicu i majčin život onako kako ona zna - kroz umjetnost i magiju.

Glumačku ekipu filma čine Marija Pikić, Mira Furlan, Branko Đurić, Edina Kordić, Sanja Vejnović i Igor Skvarica. Direktor fotografije je Oleg Mutu, rumunski snimatelj poznat po filmovima Christiana Mungiua i Sergeja Loznice, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Lejla Graho, šminkerka Lamija Hadžihasanović Homarac, kasting direktorica Timka Grahić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film je međunarodna koprodukcija SCCA/pro.ba iz Sarajeva, Detail film iz Hamburga i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane, a film je podržan od Fondacije za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te od fonda Eurimages, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost Sarajevo.