Kultura
142

U Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu premijera baleta "Paquita" i "Bolero"

FENA
(Foto: FENA)
Ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će premijerno u srijedu, 23. decembra, baletne predstave "Paquita" i "Bolero".

Vršiteljica dužnosti direktorice Baleta Belma Čečo-Bakrač istaknula je na pres- konferenciji da se spajajući predstavu "Paquita" s "Bolerom" vodilo idejom da se u jednoj večeri objedine dvije stilski potpuno različite jednočinke i time publici ponude uživanje u klasici, kao i u modernom baletnom izrazu.

"Taj spoj predstava na neki način je i "putovanje" kroz historiju baleta i izvrstan pokazatelj razvoja te scenske umjetnosti. Boldinov "Bolero" i danas, 38 godina nakon premijere, odlično komunicira s publikom te ga možemo smatrati začetnikom modernog plesnog izraza kod nas", kazala je.

Na sceni Narodnog pozorišta predstava "Bolero" prvi put je izvedena u aprilu 1977., u postavci Dragutina Boldina i jedna je od najznačajnijih ne samo u regiji nego i šire. U istoj koreografskoj verziji izvedena je i 1994. godine, a obnovu je tada radila Bahrija Bihorac. U tom projektu sudjelovale su i učenice tadašnje srednje baletne škole, a jedna od njih pojavit će se na sceni i 23. decembra.

Premijeru "Paquita" za Balet sarajevskog Narodnog pozorišta pripremila je 2004. godine Ljubov Konakova, a obnovu je uradio Mihail Mateescu i bit će izvedena u srijedu uz male korekcije scenografskog i kostimografskog sadržaja.

Čečo-Bakrač istaknula je i namjeru za gostovanje predstava izvan BiH te to okarakterizirala kao idealnu priluku za kvalitetno predstavljanje sarajevskog Narodnog pozorišta.

Novinarima su se danas predstavili Mihai Mezei i Tamara Ljubičić, koji igraju u predstavama. Zadovoljni su prilikom koja im je pružena, ali su to shvatili i kao svojevrstan izazov.

Predstavljena je i koreografkinja Tafeda Abazović koja odlazi u penziju, a rad na obnovi predstave "Bolero" odabran je kao najbolji način za izražavanje zahvalnosti umjetnici za dugogodišnji rad i trud.Plakat za premijeru predstava uradili su studenti završne godine Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Predstavu "Paquita" prati orkestar Sarajevske filharmonije, a "Bolero" se izvodi na CD-u. Pauza između predstava je 15 minuta.

Predstave će biti na repertoaru Narodnog pozorišta za narednu godinu, a premijera je okarakterizirana kao svojevrstan poklon publici uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Za godinu što slijedi najavljeni su novi "dragulji" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.