Aplauz i ovacije
177

U Narodnom pozorištu Sarajevo premijerno izvedena opera "La Boheme"

Klix.ba
"La Boheme", jedna od najpopularnijih opera Giacoma Puccinija, izvedena je premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Jedna od najljepših ljubavnih priča ikad ispričanih, otpjevanih i napisanih publika Narodnog pozorišta Sarajevo ispratila je višeminutnim ovacijama i aplauzom.

Riječ je o operi koja je posvećena jednoj subkulturi umjetnika koji su imali nekonvencionalan način života te koji su živjeli van malograđanskih, snobovskih obrazaca ponašanja, a koja je "preseljena" u današnje vrijeme. Prema očekivanjima reditelja Ivana Lea Leme privukla je i mladu publiku, a premijernoj izvedbi su, između ostlaih, prisustvovali Jovan Divjak, Ibro Spahić, Izudin Bajrović, supružnici Adisa i Adis Arapović, Mediha Musliović i mnogi drugi.

U operi su pjevali i glumili Stevan Karanac, Katarina Kikić/Vedrana Šimić, Marko Kalajanović/Marko Pantelić, Aida Čorbadžić/Melisa Hajrulahović-Tomić, Nebojša Babić/Erol Ramadanović, Ivan Šarić/Leonardo Šarić, Nedim Bašić, Dragan Pavlović, Ileš Bečei, Josip Katavić... U predstavi su učestvovali i Hor Opere Narodnog pozorišta, Balet Narodnog pozorišta i Orkestar Sarajevske filharmononije.

Scenografiju potpisuje Slaven Raos, a kostimografiju Irma Saje i Vanja Ciraj.