Do kraja marta
41

U Narodnom pozorištu Sarajevo pogledajte sjajna dramska, baletna i operna ostvarenja

Klix.ba
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: E. H./Klix.ba)
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: E. H./Klix.ba)
Do kraja marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo možete pogledati dramske predstave "Leptir" i "Sve se nekako preživi, osim smrti", operu "La boheme" i baletnu predstavu "Don Quijote".

U ponedjeljak, 11. marta, u 19:30 sati na maloj scenu En Face Narodnog pozorišta Sarajevo možete pogledati predstavu "Leptir" koju je prema tekstu Aleksandra Radunovića režiro Emir. Z. Kapetanović. U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Sanela Pepeljak. Iz ove pozoripne kuće podsjećaju da je broj mjesta ograničen i savjetuju da na vrijeme osigurate svoje ulaznice.

"Leptir"

Baletna predstava "Don Quijote" u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena u petak, 15. marta, sa početkom u 19:30 sati. Predstava je rađena na temelju jednog od najvećih književnih djela u historiji svjetske literature “Don Quijote” španskog pisca Miguela de Cervantesa. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Balet Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Don Quijote"

U subotu, 23. marta, s početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena opera "La boheme" rađena na muziku Giacomoa Puccinija u režiji Ivana Lea Leme, gosta iz Hrvatske. Sarajevskom filharmonijom dirigovat će Dario Vučić. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska fiiharmonija. Prva repriza je u ponedjeljak, 25. marta, sa početkom u 19:30 sati.

"La boheme"

U utorak, 26. marta, u 19:30 sati bit će izvedena dramska predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti” rađena prema tekstu Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića. Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe. Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze… Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

“Sve se nekako preživi, osim smrti”
“Sve se nekako preživi, osim smrti”

U predstavi igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.