Odata počast
153

U Narodnom pozorištu Sarajevo otvorena galerija sjećanja "Sulejman Kupusović"

Piše: El. B.
(Foto: K.S./Klix.ba)
U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo je, u cilju promocije teatarskih autoriteta i njihovih djela koji su utemeljili vrijednosti umjetničkog rada ove kulturne institucije, otvorena Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović", a prva izložba posvećena je prvakinji Drame Narodnog pozorišta Nadi Đurevskoj.

Galerija predstavlja prostor u kojem je tematski izložen historijat Narodnog pozorišta i u kojem će biti prezentirane biografije najznačajnijih umjetnika i autora.

"Kada govorimo o najvećima onda govorimo o imenu Sulejman Kupusović. On je naš najveći reditelj koji je iznjedrio i donio najveći broj ostvarenih režija na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo. Njegove predstave su uvijek bile najposjećenije. On je bio veliki vizionar i čovjek koji je svakim atomom svog bića živio ono što je istinska vrijednost i istinsko pozorište", rekla je direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović.

Istakla je kako su, upravo iz tog razloga, htjeli odati počast i poštovanje Sulejmanu Kupusoviću.

"Želja nam je bila da se njegovo ime uvijek spominje isigurno je da sada postoji jedna posebna poveznica, a to je ljubav koja je postojala između Kupusovića i glumice Nade Đurevske. Sigurna sam da bi mi na pitanje: 'Ko bi bio prvi na postavci ove izložbe' rekao: Nada Đurevska", rekla je Hašimbegović.

Prva postavka u ovoj galeriji "Nada Đurevska – snaga teatarskog izraza" posvećena je prvakinji Drame Narodnog pozorišta Nadi Đurevskoj.

"Ovu izložbu smo nazvali 'Snaga teatarskog izraza' jer smo željeli pokazati tu snagu, taj ogroman umjetnički opus koji je ostao iza ove umjetnice. Osim toga, željeli smo pokazati njenu ljudsku toplotu, čistoću, ljubav i njen lik koji nam je uvijek donosila tako dražesno. Oni koji su imali priliku pogledati izložbu rekli su da smo zaista uspjeli u tome", rekla je.

Navela je da u periodu kada se bliži stogodišnjica rada Narodnog pozorišta u Sarajevu nebrojena plejada autora i umjetnika zaslužuje da im se posveti prostor i podsjeti na njihov značaj i ulogu u bosanskohercegovačkoj kulturi. U cilju njegovanja sjećanja na lik i djelo Sulejmana Kupusovića uputit će inicijativu da se pozornica Narodnog pozorišta nazove njegovim imeno. Također je istakla kako će se truditi da neka od sarajevskih ulica dobije naziv "Sulejman Kupusović" i "Nada Đurevska".