Dirljiva priča
15

U Narodnom pozorištu Sarajevo izvedena predstava Martine Mlinarević "Huzur"

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras su glumci Narodnog pozorišta Mostar izveli predstavu "Huzur" autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne.

"Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Predstava je dirnula publiku, posebno žene te izazvala saosjećanje i natjerala na razmišljanje. Glumci su nagrađeni dugim i glasnim aplauzom.

Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

Sarajevskoj publici predstavili su se glumci Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso te Emir Sejtić.

"Huzur je moje životno djelo jer sam željela lično doći s knjigom u sva ona mala i velika mjesta i gradove gdje smo bili na promocijama, pričati s ljudima očima, ne riječima, podijeliti iskustva, potrgati stigme nerazgovaranja o bolesti koju još zovemo onim najgorim, umotavamo u celofan kao što uloške još u granapu umotavaju u fišeke, da ne bi ko, ne daj Bože, vidio. Znam za desetke žena koje su svoj karcinom pronašle upravo nakon moje otvorene priče o njemu, i rekla sam, ako mi išta bude trebalo pisati u biografiji, neka stoji samo to. Da je neko negdje potaknut mojom pričom otišao doktoru na vrijeme i spasio vlastiti život. Huzur je i spomenik ljubavi. Ljubavi koja sve izdrži za ljubav. Borbi. Istrajnosti. Najviše – spomenik slobodi. Oslobađanju. Miru. Huzur je mir u svim dimenzijama ljudskog postojanja", kazala je autorica Mlinarević.

Predstava je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Mostar 7. februara ove godine.