{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Narodnom pozorištu koncert eminentne pijanistice Ingrid Fuzjko Hemming

23.9.2014. u 15:26
32
0
U Narodnom pozorištu koncert eminentne pijanistice Ingrid Fuzjko Hemming
32
U Narodnom pozorištu koncert eminentne pijanistice Ingrid Fuzjko Hemming
Ingrid Fuzjko Hemming
U okviru dogovora o saradnji između Ambasade Japana i Narodnog pozorišta Sarajevo, 5. oktobra 2014. godine u 20 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo nastupit će eminentna japanska pijanistica Ingrid Fuzjko Hemming.
Ingrid Fuzjko Hemming je rođena u Njemačkoj. Od ranog djetinjstva je učila svirati klavir. Uz pomoć majke Ocuki, Fuzjko je prvi koncert održala već u 17. godini, nakon čega su uslijedile nagrade na mnogim međunarodnim takmičenjima.

Školovala se u Japanu i diplomirala na Tokyo national University of Fine Arts and Music. Nastupala je u mnogim zemljama Evrope i svijeta, a ono što je na neki način obilježilo karijeru ove vrhunske umjetnice je gubitak sluha usljed visoke temperature, što se dogodilo tokom koncerta koji je 1971. godine održan u Beču.

Nakon liječenja, Fuzjko odlazi ponovo u Japan i nastavlja svoju pijanističku karijeru. Nastupa sa Japanskom filharmonijom, a zatim je uslijedio i poziv od Moskovske filharmonije i mnogih drugih orkestara širom svijeta. Godine 1999. snimljen je dokumentarni film o životu Fuzjko Hemming i od tada je pijanistica objavila preko 20 nosača zvuka, od kojih su četiri bili zlatni. Njen album La Campanella (kompozicije Franza Liszta) prodat je u nevjerovatnih 900 hiljada primjeraka.

Narodnom pozorištu Sarajevo posebna je čast ugostiti ovu vrsnu japansku umjetnicu i zajedno sa Ambasadom Japana u BiH i kompanijom Japan Tobaccco International pozvati publiku na koncert. Nakon niza koncerata u Parizu, Tokiju, Berlinu, Milanu i drugim svjetskim metropolama, poznata japanska pijanistica nastupit će i u Sarajevu, u okviru promocije japanskog kulturnog naslijeđa.

Ulaznice za koncert su besplatne i mogu se podići na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 24. 09. 2014. do 05. 10. 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: