Četiri segmenta
0

U Muzeju savremene umjetnosti RS otvorena izložba "Percepcije"

Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je u prisustvu velikog broja zvanica u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske svečano otvorila izložbu "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" koju je MSURS realizovao u saradnji sa British Councilom.

"Ponosan sam na snažnu tradiciju odlične saradnje izmedju MSURS i British Councila koja je dovela do spajanja kolekcija i pokretanja pitanja zastupljenosti žena u u kolekcijama u prošlosti i budućnosti. Muzeji poput ovoga, danas imaju veliku društvenu ulogu i zalaganju i radu na ključnim pitanjima, a savremena umjetnička djela poput ovih radova predstavljaju odraz tih pitanja i posmatračima pružaju priliku da ih sagledaju iz više uglova i pronađu paralelu sa svojom svakodnevnicom", rekao je ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na otvaranju izložbe koja preispituje zastupljenost i vidljivost žena na savremenoj umjetničkoj sceni.

Kate Arthurs, direktorica za umjetnost British Councila istakla je da izložba Percepcije poziva i publiku da vidi sebe u jednom drugačijem svijetlu. Izložba postavlja pitanja o tome kako su žene danas definisane u društvu u odnosu na muškarca, ali i o mogućnostima oslobađanja od nekih rodnih stereotipa i načinima viđenja ženskog tijela.

Sarita Vujković, direktorica MSURS naznačila je da tokom pripreme projekta “Percepcije” izložba u MSURS je zamišljena kao svojevrsna platforma za kreiranje nove publike, koja će tokom trajanja projekta imati priliku da učestvuje u brojnim razgovorima, diskusijama, radionicama i pratećim programima u kojema je moguće sagledati žensku umjetnost iz nove perspective, upoznati se sa novim tokovima feminističke emancipacije i savremenim aspektima rodnih jednakosti.

Otvarajući izložbu predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je velika stvar kada ovdje imamo toliko umjetnica iz Velike Britanije i sa naših prostora koji umjetničkim izrazom šalju određene poruke. Izložba je upriličena uoči 8. marta i na taj način želimo da podstaknemo sve ono što jesu zajedničke aktivnosti i saradnja, a umjetnost je sjajan način i most preko kojeg se ostvaruje bolja saradnja i razumijevanje.

Prva aktivnost bogatog pratećeg programa izložbe "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" je izložba “Ženski bazar” koja je otvoena u Galeriji Plus. Riječ je o izložbi prodajnog karaktera koja predstavlja djela umjetnica koje su se prijavile na Javni poziv MSURS i Galerije Plus a koja ima za cilj da potencira pitanje umjetničkog tržišta i pozicije ženskih autora unutar njega, kao i poboljšanje promocije i prodaje radova samostalnih umjetnica.

Izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, Cvijet je najljepši kad je neubran, sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno- istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Kustoskinja izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u 4 segmenta i to: "Refleksija", "Izloženost", "Rodna tijela" i "Duh". Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza – od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos.