{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Muzeju Sarajeva otvorena izložba "Poetika šare"

F
23.9.2011. u 20:53
0
1
U Muzeju Sarajeva otvorena izložba "Poetika šare"
0
U Muzeju Sarajeva otvorena izložba "Poetika šare"
Brojni posjetitelji iz javnog, kulturnog i političkog života prisustvovali su večeras otvaranju izložbe "Poetika šare" u Muzeju Sarajeva, koju su zajednički organizirali ovaj muzej i Udruženje za zaštitu bosanskog ćilima.
Izložbu je otvorila Amila Smajlović autorica dijela večeras predstavljenih proizvoda i članica Udruženja za zaštitu bosanskog ćilima kazavši da je "Poetika šare" priča o zaboravljenim motivima tradicionalnog bosanskog ćilim koji polako nestaju sa ovih prostora.

Cilj cjelokupnog projekta pod nazivom "Poetika šare" je afirmiracija zaboravljenih motiva i njihovo uključivnje u savremeni moderni dizajn kako bi se sačuvali od zaborava.

"Paleta proizvoda postavljena večeras je djelo žena iz Udruženja za zaštitu bosanskog ćilima, a drugi dio proizvoda dizajnirali su umjetnici bh. likovne scene kao što su Amra Zulfikarpašić, Šejla Kamerić i Lejla Hodžić", naglasila je Smajlović, dodajući da su u projektu učestvovali i studenti Akademije likovne umjetnosti.

Projekt "Poetika šare" u sklopu programa MDGF Kultura za razvoj ima za cilj istraživanje tradicionalnih motiva i zaboravljene simbolike na bosanskom ćilimu i tekstilnoj umjetnosti.

Trogodišnji program Kultura za razvoj finansira se putem španskog Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGF) koji, u okviru partnerskog odnosa, provode tri UN organizacije u BiH i to UNDP, UNESCO i UNICEF, a u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom kulture i sporta FBiH i Ministarstvom prosvjete i kulture RS.

Ambijent Muzeja Sarajeva ovom prigodom upotpunila je i Lejla Jusić pjevajući tradicionalne bosanske pjesme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: