Nakon višemjesečne pauze
23

U Muzeju grada Zenice otvorena izložba "Izgubljena zemlja Lemurija"

L. K.
U Muzeju grada Zenice otvorena je izložba "Izgubljena zemlja Lemurija" umjetnice Aleksandre Kokotović, te je tako okončana višemjesečna pauza uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Aleksandra Kokotović diplomirala je modni dizajn. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Rođena je u Sarajevu a živjela je u Bejrutu, SAD-u, Londonu i Beogradu.

"Lemurija je drevna civilizacija za koju se vjeruje da je postojala u periodu prije Atlantide, te da je pod uticajem geoloških promjena nestala sa lica zemlje. Izložbom se pitam ko smo mi i odakle dolazimo? Da bismo shvatili gdje smo i kuda idemo, moramo poznavati našu prošlost, jer iz historije koja se spiralno ponavlja, uvijek tako slična, a nikada ista, možemo nazrijeti gdje nas vodi budućnost", rekla je Aleksandra Kokotović.

Aleksandra Kokotović umjetnički put počela je graditi u Americi te Srbiji, gdje je ostvarila vrlo zapaženu karijeru. Umjetnine koje obilaze najveće galerije regiona i svijeta, izložene su u Zenici.

"Tokom pandemije pokušali smo se putem društvenih mreža približiti našoj publici a sada smo konačno otvorili svoja vrata i pripremamo bogate kulturne događaje u narednom periodu. Večerašnja izložba je samo jedna u nizu i bit će otvorena i narednih dana za sve koji su propustili večerašnje otvorenje", rekao je Adnadin Jašarević, direktor muzeja.