|

U Mostaru završen Šantićev festival djece pjesnika

U Mostaru završen Šantićev festival djece pjesnika
4
F
FENA
3.2.2014. u 08:33
1
komentara
4

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Dodjelom nagrada, u nedjelju je navečer u Mostaru završen prvi međunarodni Šantićev festival djece pjesnika, koji se u organizaciji Srpskog prosvjetnog društva "Prosvjeta" Mostar održao povodom 90. godišnjice od smrti pjesnika Alekse Šantića.
Prva nagrada festivala otišla je u Srbiju i Makedoniju - podijelile su je Tamara Sokolov iz Beograda i Sara Georgijev iz Kumanova. Stručni žiri u sastavu Mirsad Bećirbašić, Alma Fazil-Obad, Božo Kijac i Ivana Talić drugu nagradu dodijelio je Jaki Lesjeku iz Velenja (Slovenija), a treću nagradu dobila je Naida Džiho iz Mostara.

"Najbolji dokaz da ljubav i poezija mogu ujediniti ono što su zli ljudi rasturili su ovi mladi pjesnici, ambasadori ljubavi i kulture koji su proveli dva dana u našem Mostaru", poručio je direktor ovog festivala Goran Kosanić.

Žiri je dodijelio i posebne nagrade: za najbolju lirsku pjesmu nagrađena je Iman Dorić iz Sarajeva (BiH), za idiličnu Lucija Mikulić, najvedriju Luka Đurović iz Valjeva (Srbija), najhumorističniju Marko Glavaš iz Mostara (BiH), ljubavnu Ema Čorbadžić iz Mostara (BiH), najangažiraniju Teodora Džinović, refleksivnu poeziju Borna Bojić Baletić iz Zagreba (Hrvatska) i za najbolju pjesmu o Šantiću Sara Georgijeva iz Kumanova (Makedonija).

"Program su vodili mladi članovi Prosvjete Jelena Bašić i Dejan Kosanić te Srđan Gavrilović, a za glazbeni dio pobrinuli su se učenici Muzičke škole u Mostaru", saopćeno je iz mostarske Prosvjete.

U sklopu Festivala, djeca pjesnici položili su u nedjelju cvijeće i svoje pjesme, umotane oko karanfila, na grob Alekse Šantića, te su izveli prigodan program recitujući Šantićeve stihove ispred spomenika velikom pjesniku u Šantića parku.

Položeno je cvijeće i na grob Svetozara Ćorovića i Osmana Đikića, a izaslanstvo mostarske Prosvjete obišlo je i grob dugogodišnjeg predvodnika te organizacije, nedavno preminulog Ratka Pejanovića.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...