"Kameni snovi"
30

U Mostaru uskoro otvorenje prve samostalne izložbe skulptura kipara Tonija Marića

V. K.
Prva samostalna izložba akademskog kipara Tonija Marića bit će otvorena u četvrtak, 10. juna u Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru. Svečanost otvaranja izložbe pod nazivom "Kameni snovi" najavljena je za 19 sati.

Marić je istakao kako kamen predstavlja sve ono na čemu ljudi grade živote.

"Kamen je upravo sve ono na čemu gradimo naše živote, uvjerenja, ljubav, vjeru i domove, dok kameni spavači svjedoče o našoj povijesti, a iskonski umjetnici ostavljaju zalog za budućnost kroz okamenjene kadrove i scene iz naših života, koji na najvjerodostojniji način pronalaze put do svake individue i svojom hladnom nutrinom pripovjedaju najtoplije ljudske priče", kazao je kipar Marić.

Ljubav prema kamenu kipar nasljeđuje i njeguje iz obiteljske tradicije, prvenstveno od svog oca Mirka, dok širinu duha, koja se ne da ograničiti svjetovnim kategorijama moći, usvaja iz majčinske ljubavi i požrtvovanosti.

Umjetnik je lokaciju svoje prve samostalne izložbe skulptura pažljivo odabrao, budući da je iz Ljetnikovca Radobolja, u njegovom umjetničkom životu sve i započelo.

Toni Marić je rođen 25.11.1980. godine u Mostaru, gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg u klasi profesora Nikole Vučkovića 2016. godine i stekao zvanje akademskog kipara.

Nastavnik je i profesor u više osnovnih i srednjih škola. Dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj pedagoški i nastavnički doprinos mladim generacijama od naklade "Alfa", Fedralnog Ministarstva kulture i sporta u okviru projekta Dani Europskog naslijeđa, Udruge za promicanje kvaliteta života "PLUS" u okviru projekta Cardboard Challenge Mostar kao i Učiteljskog Vijeća OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića za iznimno zalaganje u likovnoj kulturi.

Član je Udruženja "Hrvatskog društva likovnih umjetnika u FBIH" i aktivni član udruge "Cover Romana" iz Istre. Sudionik je brojnih koletivnih izložbi u zemlji i inozemstvu, kao i sudionik međunaro dnih likovnih kolonija počevši od BiH, Hrvatske do Južnoafričke Republike. Restaurator je i autor nekoliko sakralnih djela.