Kultura
0

U Mostaru sutra počinje 5. Festival kratkog filma

FENA
Mostar
Mostar
U Mostaru sutra započinje Peti festival kratkog filma, a organizatori festivala, Film klub Mostar i Omladinski kulturni centar (OKC) "Abrašević", ističu kako će ove godine festival biti najkvalitetniji.

Selma Zekić iz Media centra OKC-a "Abrašević" kazala je kako se ovogodišnja kvaliteta ogleda u velikom broju filmovao koji su ušli u selekciju. Istaknula je kako je riječ o 110 filmova od čega su 23 ušla u takmičarski dio. Filmovi u takmičarskom dijelu dolaze većinom iz Srbije i Republike Hrvatske te po jedan film iz Slovenije i Poljske. Ove godine iz BiH u natjecateljski dio nije ušao niti jedan film jer nisu zadovoljili kriterije.

Tokom održavanja festivala prikazat će se retrospektive tri veća evropska festivala te će se predstaviti i tri veće filmske škole. Također, u sklopu festivala upriličit će se i muzički program, kazala je Zekić.

"Festival bez obzira koliko on bio mali, ima veliki kredibilitet u cijeloj regiji, ali očigledno je kako Mostar ne prepoznaje važnost ovog festivala budući da gradske, županijske i državne vlasti nisu podržale njegovo održavanje", kazala je Zekić.

Tokom konferencije za novinare predsjednica Upravnog odbora OKC-a "Abrašević" Valentina Mindoljević kazala je kako su za prvo mjesto u konkurenciji studentskih filmova i konkurenciji nezavisne produkcije predviđene nagrade od po 250 eura.

Festival je organiziran uz podršku OKC-a "Abrašević", francuske ambasade u BiH, izraelskog ambasade u BiH, Nevladine organizacije "Arči" iz Mostara, IT Computersa, Galerije "10m2" i Francuskog kulturnog centra u Mostaru.

Ulaz na sve projekcije Festivala kratkog filma je besplatan. Festival će se održavati do 14. jula.