"Ključ snova"
74

U Mostaru promovisana knjiga o Mileni Dravić, najvećoj jugoslovenskoj glumici

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Knjiga "Milena Dravić ili ključ snova" autorice Anite Panić promovisana je u sklopu Mostar Film Festivala. Knjiga je dvojezična, a donosi i neke dosad neobjavljene pojedinosti o najvećoj glumici bivše Jugoslavije.

Autorica Anita Panić za Klix.ba kaže kako je Milena Dravić tako velika glumica s impozantnom biografijom na širim jugoslovenskim prostorima, a imala je karijeru i u međunarodnim okvirima tako da nikad nije imala dilemu da li treba pisati jednu ovakvu knjigu.

"Prije tri godine Filmski centar Srbije je pokrenuo ediciju monografija i ovo je druga knjiga u ovoj ediciji. Prva je objavljena o velikom reditelju Goranu Markoviću. Dragocjeno je to što je knjiga dvojezična, štampana je i na engleskom jeziku te je dostupna i na filmskim festivalima po svijetu", kazala je.

Panić kaže kako je nakon pisanja knjige imala čast upoznati veliku glumicu koja je bila prezadovoljna tekstom, posebno jer je to prva knjiga o njoj.

"Više od godinu i po sam radila na ovoj knjizi, obuhvata sedam poglavlja i njenu kompletnu karijeru. Ova godina je značajna jer Milena prije 60 godina odigrala svoju prvu filmsku ulogu. Bio je to film Františeča Čapa "Vrata ostaju otvorena" 1959. godine, a ona je na setu postala punoljetna", izjavila je Panić.

Milena Dravić snimila je preko 170 filmova, puno pozorišnih predstava i televizijskih serija, a u ovoj knjizi o njoj govore velika imena poput Veljka Bulajića, Gorana Paskaljevića, Milana Jelića, Seka Sabljić, Anica Dobra, Rade Šerbedžija...

"Milena je jedina naša glumica koja je dobila nagradu na festivalu u Kanu. Mogla je da igra u svim žanrovima", kazala je na kraju. Knjiga se može nabaviti po cijeni od 50 eura.