O povratničkom životu
1

U Mostaru promocija romana "Meho“ autora Almina Kaplana

S.H.P.
Roman "Meho“ hercegovačkog autora Almina Kaplana, a koji je izašao početkom prošle jeseni bit će promoviran u četvrtak 12. marta u Muzičkom centru Pavarotti s početkom u 19:30 sati.

Roman koji pobrao sve simpatije publike priča o povratničkom životu u jedno malo selo na Dubravskoj visoravni. Glavni lik, po kojemu je roman dobio i ime, čovjek je na pragu šeste decenije života, ima ženu, dvoje djece i, kako to kaže Ivica Ivanišević: "cijelu kolekciju dubokih emocionalnih ožiljaka svojstvenih manje-više svakom žitelju njegova kraja: bio je i vojnik i prognanik, a u ratu je izgubio i imanje i najboljeg prijatelja.“ 

"Zbog svega toga, Mehi je u njegovom dubravskom životu, među njegovim najrođenijim svijetom, već odavno postalo tijesno, kao što mu je postalo tijesno i u njegovom imenu i u njegovoj koži, i u njegovoj pravdi i u njegovoj nepravdi, i u njegovoj vjeri i u njegovoj nevjeri", stoji u saopćenju.

Almin Kaplan je bh. pjesnik i prozaist. Dobitnik je više književnih nagrada među kojima su i Mak Dizdar, nagrada Ratkovićevih večeri poezije kao i nagrada Zija Dizdarević. Živi na Rivinama kod Stoca.