Kultura
16

U Mostaru prikazana monodrama "Volio sam Eminu, opasno po život"

FENA
U sklopu 3. međunarodne karavane pod nazivom "Neretvanske vedrine", sinoć je u Ćorovića kući u Mostaru premijerno prikazana monodrama "Volio sam Eminu, opasno po život", reditelja Ratka Orozovića.

U nastavku programa pjesme su govorili gosti iz Slovenije i Hrvatske, Jože Brenčić, Zlatko Kraljić, Zdravko Kokanović i Anđelka Klemenčić, potom pjesnikinja iz Nizozemske Safeta Osmičić, dok su stihove prisutnoj publici podarili domaćini iz Širokog Brijega i Mostara, Ivan Vrljić, Anes Oručević i Zijada Zekić, te Mirzana Pašić Kodrić, Admiral Mahić, Dino Porović i Šefik Daupović.

Za muzikusu se pobrinuli kantautorica Alina Hirtl, te članovi pedagoško-muzičkog sastava "Pravo lice" - Marijo Pejić i Dino Porović.

Na galerijskim zidovima i holu SPKD "Prosvjeta" izložene su slike iz ciklusa "Raskoš južnog vjetra", mostarske autorice Esme Šabić, kao i fotografije Branislava Lukića, Sejada Duraka, te autorice Lare Ciarabellini iz Italije, koja ujedno tokom ovih poetsko-muzičkih večeri radi fotosesiju, saopćeno je iz Udruženja za interkulturalnu razmjenu "Prokultura" Sarajevo.

Sudionici Karavane su na putu iz Počitelja prema Mostaru posjetili manastir u Žitomislićima, kao i Tekiju u Blagaju. Nakon tri dana boravka u Likovnoj koloniji u Počitelju, kao i tri večeri multimedijalnog programa "Neretvanske vedrine" nastavljaju put prema Konjicu i Sarajevu.