Udruženje antifašista
234

U Mostaru predstavljene razglednice s likovima narodnih heroja NOR-a

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U povodu obilježavanja 75 godina oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar izdalo je set od 16 razglednica s likovima narodnih heroja Mostara i sa motivima grada.

Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić ističe da je na razglednicama 15 likova narodnih heroja i jedna njihova zajednička.

''Ovo smo napravili u kulturi sjećanja, prije svega mladim ljudima da ih podsjetimo na njihove vršnjake, koji su hrabro krenuli u borbu za slobodu i da kažemo da ih ne trebamo zaboraviti'', kazao je Đulić.

Naglasio je kako je antifašizam jedna od najsvjetlijih tekovina i jedini garant jedinstva u svim različitostima.

''Nažalost imamo vlast koja je neofašistička u mnogim segmentima , a ovo je jedan od otpora tome što živimo'', poručio je Đulić.

Da se djela narodnih heroja neće zaboraviti potvrdila mu je, kako kaže, činjenica velike potražnje za razglednicama.

Likovi narodnih heroja s poštanskim markicama kako tvrdi obići će čitavo područjem bivše Jugoslavije i podsjećati na značaj jedinstva i zajedništva.

''Već su poštom poslane razglednice u 16 gradova, a narudžbe nam stižu iz svih zemalja bivše Jugoslavije'', kaže Đulić. Zbog toga je kaže jako sretan i ponosan, jer antifašističke tekovine se čuvaju i njeguju. Mislim da je ovo zgodan i autentičan mostarski suvenir'', zaključio je Đulić.

Promocija razglednica koje je dizajnirao Amir Zagorčić održana je u okviru ''Februarskih dana antifašizma'', koje organizira UABNOR Mostar.

Predstavnici UABNOR-a i građani će u sklopi manifestacije sutra 14.februara položiti cvijeće na spomen ploči palim borcima u Blagaju, bisti Zlatka Vuković, kao i bistama narodnih heroja dr. Safet Mujić i Mustafa Ćemalović.

Posjetit će i spomen obilježje obješenim ilegalcima kod Doma zdravlja, kao i spomen obilježje obješenim borcima Dragi Palavestri i Alici Rizikalo, te biste narodnim herojima Hasanu Zahiroviću i Mladenu Balordi.U planu je posjeta biste Džemala Bijedića kao i spomenik žrtvama holokausta, te mostarskim Šehitlucima.

Centralna manifestacija održat će se u subotu, 15.februara, na Partizanskom spomen groblju u 12 sati, gdje će uz obraćanja biti dodijeljena ''februarska priznanja''.