Kultura
1

U Mostaru počeo međunarodni festival književnosti "Poligon"

FENA
(Foto: Ivan Kelava)
Drugi međunarodni festival književnosti "Poligon" počeo je u petak u Mostaru i trajat će do nedjelje, 25. septembra.

Festival je otvoren u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" izložbom fotografija pod nazivom "Mostar, iza kulisa", autora Ivana Kelave, a koja sadrži deset radova i govori o Mostaru na jedan sasvim drugi način.

"Mi prihvatamo da je Mostar Stari most, ali želimo pokazati da ovaj grad ima mnogo više od toga, odnosno mnoge druge znamenitosti i vrijednosti", kazao je novinarima autor Kelava, istaknuvši kako je izložba dio istoimene fotomonografije čija je izrada u toku, a koju zajedno radi s direktorom Poligona Mirkom Božićem.

Nakon otvaranja izložbe uslijedilo je predstavljanje gostiju prve večeri Poligona i to Elvedina Nezirovića (BiH), Željka Ivankovića (BiH), Ede Popovića (Hrvatska), Dijane Matković (Slovenija), Damira Nedića (Srbija), Ivane Vujović i Andreja Nikolaidisa (Crna Gora).

Direktor i pokretač "Poligona" Božić istaknuo je kako i ove godine na Festivalu sudjeluju autori iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore te kako je na ovogodišnjoj manifestaciji više gostiju nego protekle godine.

Također je kazao da je pored festivalskog organiziran i popratni program s izložbama, okruglim stolovima o književnosti, predavanjima te posjetima značajnim kulturnim tačkama u Mostaru i okolini.

"Iznimno mi je drago, kao osnivaču, što već drugi put mogu otvoriti vrata našim autorima i publici kojoj mogu garantirati izniman vikend dobrog pisanja i dobre muzike za sve. Kroz ovaj projekt Mostar ponovno pokazuje svoje kozmopolitsko i umjetničko lice, koje će podsjetiti regionalnu književnu scenu na književnu baštinu grada, kao i na njena aktuelna strujanja", kazao je Božić.

Prije otvaranja Festivala u Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru održan je okrugli stol na temu života i djela Harpera Leeja, odnosno temi rasizma u američkoj književnosti i kako se on kroz književnost nadilazi.

O temi su govorili Selma Raljević (Univerzitet Džemal Bijedić) i David Forinash (Sveučilište u Mostaru).

Festival "Poligon" održavat će se na nekoliko lokacija, a organizatori su Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača", Muzički centar "Pavarotti" i "Koledž ujedinjenog svijeta".

U subotu, drugog dana, Festival je počeo obilaskom Mostara nakon čega slijedi posjet Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, gdje će književnik Željko Ivanković održati predavanje na temu "Franjevci, kultura, Hercegovina".

Isti dan, na UWC-u Mostar, u 18 sati bit će održan okrugli stol "Sloboda govora, sloboda kretanja". Nakon toga će se u Muzičkom centru Pavarotti, u 20 sati predstaviti gosti Lejla Kalamujić (BiH), Marin Ljubičić (BiH), Barbara Pogačnik (Slovenija), Darko Šeparović (Hrvatska), Bojan Todorović (Srbija), a potom slijedi koncert na kojem će nastupiti Keegan Mc Inroe (SAD) i Jesters Play (BiH).

U nedjelju, zadnjeg dana Festivala, gosti će posjetiti Ćorovića kuću i depandans Muzeja Hercegovine, a u Kosači slijedi završna matineja s gostima i zatvaranje Festivala.

Festival "Poligon" nastao je 2015. godine kao književna smotra autora zemalja bivše Jugoslavije pred mostarskom publikom. Ova manifestacija već je lani imala izvrstan odjek, posebno među autorima regije.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.