Centar za Kulturu
76

U Mostaru otvorena dokumentarna izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je otvorena dokumentarna izložba "Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti", koja kroz 36 panela svjedoči o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremen, zaključno s početkom austrougarskog perioda.

Svečano otvaranje izložbe u Centru za kulturu Mostar organizovali su Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i Arhiv HNK, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

"Ova izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća", istaknuto je prilikom otvaranja izložbe.

Autori izložbe su dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK "Preporod" i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Viši naučni saradnik na institutu za bosanski jezik Univerziteta u Sarajevu i njegov aktivni rukovodilac Jasmin Hodžić ističe kako je ova izložba samo uzorak onoga bogatog sloja bosanske milenijke pismenosti koja je projektima Instituta za jezik obuhvaćena pojedinačno.

Profesor za bosanski jezik i književnost i dekan Fakulteta humanističkih nauka na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru Edim Šator ističe kako je ovo veliki događaj jer se kroz izložbu u isto vrijeme može pratiti i historija BiH.

"Interesantno je kada postarate historiju BiH kako se uvijek historija bosanskog jezika isprepletala s historijom ove države tako da kad je god dolazilo do negiranja bosanskog jezika u isto vrijeme je dolazilo i do negiranja državnosti same Republike BiH. S druge strane ne treba nam nikakav bolji dokaz od ovoga da svi oni koji pokušavaju na bilo kojinačin osporavati bosanski jezik, kažemo da bosanski jezik evidentno postoji", kazao je Šator.

Ističe da se 36 panela mogu vidjeti tragove bosanske pismenosti od prvih bosanskih spomenika sve do savremene književnosti. "Ovo je itekakav dokaza da bosanski jezik itekako postoji i ima svoju historiju naravno koju mi moramo dalje istraživati, raditi i naravno pokazivati", zaključio je Šator.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetioce do 6. marta ove godine u prostorijama Centra za kulturu Mostar.