Kreativni projekti
0

U Mostaru održane radionicena temu angažmana žena u strip-industriji kroz historiju i danas

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Udruženje Mostrip jučer je u Mostaru održalo dvije radionice pod nazivom "Žene u stripu".

Mostrip je kroz projekt "Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara - SuperMo" održala radionice u Muzičkom centru Pavarotti pod vodstvom umjetnice Lane Šator i umjetnika Midhata Mide Kapetanovića.

"Ove radionice dokaz su da itekako postoji veliko zanimanje za strip umjetnost u Mostaru. Iako je svakako dokaz i Mostrip festival, koji je iz godine u godinu sve veći, radionice poput ovih su prilika da iskustvo crtanja i stvaranja stripa prenesemo na nove generacije", rekla je voditeljica radionice Lana Šator.

Kreativna atmosfera u Muzičkom Centru Pavarotti pružila je priliku juniorskim i seniorskim ljubiteljima Devete Umjetnosti da unaprijede svoje vještine crtanja i postave pitanja na temu angažmana žena u strip-industriji kroz historiju i danas. Kroz crtačku sesiju i predavanje prisutni su došli do saznanja o postojanju rastuće populacije novih ilustratorki, naročito u BiH gdje nove klase kreativki kroz timski i individualni rad postavljaju temelje buduće inkluzivne strip scene.

"Kolegica Lana Šator je vlastitom vještinom inspirisala sve prisutne da uhvate olovku u ruke i daju vlastitu interpretaciju moderne pop-kulturalne strip junakinje. Kroz razgovore došli smo do kolektivnog zaključka da je u svoj prići o aktivnom angažmanu mladih talenata najvažniji kontinuitet u edukaciji, kao i omogućavanje sigurne kreativne okoline, te i pokroviteljstvo izdavačkog plasmana najnovije generacije umjetnica", rekao je Midhat Mido Kapetanović, strip umjetnik i predavač.

Aida Ćatić, polaznica radionica, kao najbolji segment radionica istakla je predavanje i diskusije kroz koje tvrdi da je razbijen mit o strip umjetnost rezerviranoj samo za dječake i muškarce.

U narednom periodu, Udruga će provesti još četiri radionice tokom kojih će građani Mostara kroz strip obrađivati teme koje se dotiču rodne ravnopravnosti i pitanja manjina u gradu.

"Strip koristimo kao našu supermoć da premostimo sve barijere u našoj lokalnoj zajednici, ali i šire. Iako smo na pola puta implementacije projekta, prve dvije radionice dale su nam ideje za kreiranje budućih projekata,“ rekla je projektna menadžerica Aida Zaklan Mašić.

Projekat "Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – Super Mo" se bavi promocijom stripa, kao nekomercijalne grane umjetnosti i medija, kroz edukativne programe, radionice za mlade te strip festival i druženja. Projekat je dio aktivnosti Projekta Mostar – Prostori, kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) uz podršku lokalnih partnera.