Kultura
0

U Mostaru konferencija "Drama/teatar i religija"

FENA
U Mostaru će se od 20. do 22. februara održavati Međunarodna teatarska konferencija "Drama/teatar i religija" tokom koje će se sudionicima obratiti glasovita dramska pedagoginja Dorothy Heathocote, koja je za tu priliku snimila je 20-minutno obraćanje.

Video prezentacija tog obraćanja bit će upriličena u subotu, 21. marta u prostorijama Dječjeg vrtića "SOS Kinderdorf" s početkom u 16 sati, a po završetku video prezentacije bit će organizirana diskusija.

Organizatori pozivaju sve one koje zanima drama i teatar, progresivno i humano obrazovanje te društvene promjene kroz dramu i umjetnost da se pridruže sudionicima konferencije tokom prezentacije obraćanja Dorothy Heathcote i diskusije.

Dorothy Heathcote promijenila je način izučavanja drame i teatra u školskom planu i programu. Uglavnom samouka, gđa Heathcote bila je praktičarka i propagatorica jedinstvene metodologije utemeljene na korištenju drame kao poticajnog sredstva za holističko učenje.

Tokom rada u svojstvu predavačice na Sveučilištu u Newcastle-Upon -Tyne Heathcote je inspirirala dvije generacije učitelja i edukatora, a istodobno je realizirala turneju po cijelom svijetu kao učiteljica i savjetnica.

Na ovaj način rad Heathcote je u oblasti dramskog odgoja postao utjecajan na međunarodnom nivou, dok se mreža onih koji su s njom radili i studirali proteže i na oblasti izvan obrazovanja.