Mostarsko ljeto 2017
2

U Mostar dolaze vrijedni domaći i svjetski umjetnici

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Pet mostarskih kulturnih institucija organizira Mostarsko ljeto 2017, kulturnu manifestaciju koja datira još od 1950. godine. O tome šta donosi ovogodišnje Mostarsko ljeto medijima su govorili Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar, Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine, Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke, i Edin Kmetaš, direktor Pozorišta lutaka Mostar.

Mostarsko ljeto obnovljeno je nakon dugogodišnje pauze, ponajviše zahvaljujući doprinosu ovih pet gradskih kulturnih institucija, kazano je na početku, a namjera je vratiti mu stari sjaj.

"Ove godine radimo veliki iskorak nakon što smo prošle godine poslije osam godina obnovili ovu nekad važnu kulturnu manifestaciju, za ovu godinu smo pripremili više od 30 različitih sadržaja, od koncerata, izložbi, predstava, promocija, poetskih večeri, festivala plesa i brojnih drugih sadržaja. Izuzetna reakcija javnosti prošle godine nam je pomogla u organizaciji ovogodišnjeg ljeta", kazao je u uvodu Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar, naglasivši da umjetnici dolaze doslovno iz cijelog svijeta.

Suljić kaže da osim stvaranja važne kulturne manifestacije organizator želi stvoriti i zanimljiv turistički proizvod za goste Mostara u ljetnim mjesecima, ali i našu brojnu dijasporu.

"Osim internacionalnog karaktera festivala važno je istaći da je u program uključena i mostarska dijaspora, ljudi koji već duže žive izvan ovog grada predstaviti će se domaćoj publici te na taj način ponovo uspostaviti vezu s rodnim gradom", kazao je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke, najavio je 5. jula manifestaciju "Veče sa Sidranom", kojom biblioteka dovodi ovog velikog bh. književnog stvaraoca.

Mostarsko ljeto počinje u subotu, 1. jula 2017. godine u 20:00 sati, sarajevskom predstavom "Brašno u venama" koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar, a završava koncertom grupe Divanhana u subotu, 26. augusta 2017. godine, koji će biti održan na platou ispod Starog mosta. Ulaz na sve događaje Mostarskog ljeta je besplatan.