U Sarajevu
90

U Morića hanu otvorena izložba "Savremena arapska kaligrafija"

N. C.
U prostorijama galerija Morića hana 11. augusta otvorena je izložba "Savremene arapske kaligrafije" i trajat će do kraja septembra.

Autor izložbe je Mirsad Smajović Mirza te se izložba sastoji od kaligrafskih radova nastalih u protekloj godini, a kao plod dugogodišnjeg proučavanja i rada na istim.

Slike (Levhe) su velikih formata i u kategoriji su savremene Art kaligrafije što je za naše prostore, a i šire rijetko predstavljeni vid umjetnosti. Sama izrada iziskuje pored materijalnih i veoma komplikovani proces stvaranja, a krasi ih umjereni kolorit sastavljen sa zlatnim akcentom na Harf i ispisanu poruku na platnu u trodimenzijalnoj formi.

Uporedo s ovom izložbom otvorena je izložba istog autora u Wilu u Švicarskoj te traje do kraja tekuće godine. Izložbe i djela su proizvod dugogidišnjeg istraživanja i rada.

Misad Smajović je istaknuti samostalni umjetnik koji djeluje i radi u Sarajevu. Već duži niz godina se bavi slikanjem arapske kaligrafije. Iza sebe ima veliki broj održanih izložbi širom svijeta - 61 interacionalnu i domaću samostalnu izložbu.

Smajović je rođen 1967. godine u Sarajevo, gdje je završio Prvu gimnaziju. Od 1986. do 2000. godine je radio kao kompozitor, gitarist, skladatelj, tekstopisac, aranžer i producent.

U periodu od 1974. do 1978. godine proučavao je kaligrafiju i pismo Kur’ana pod nadzorom profesora Esrefa Kovačevića i hafiza Kadrija Yakupi.