Kultura
0

U Minhenu održana manifestacija "Dani kulture BiH"

FENA
,,BiH ima šta pokazati svijetu - Dani kulture BiH", naziv je manifestacije koja je u organizaciji sekcije mladih Zajednice bosansko-hercegovačkih udruženja i građana u Bavarskoj, Saksoniji i Tiringiji održana u Minhenu.

U okviru te manifestacije upriličene su najnovije video prezentacije dva grada iz Bosne i Hercegovine - Sanski Most i Kozarac.

U okviru programa ,,Književno blago BiH" prikazan je film o životu i djelu bh. nobelovca Ive Andrića, koji su napravili mladi Zajednice BiH u Minhenu u saradnji sa studiom ,,Dva" Huzeira Arslanovića. O Ivi Andriću i njegovom djelu govorio je i Travničanin Vladimir Jerić, bivši generalni konzul BiH u Minhenu.

Specijalni gost manifestacije mladih Zajednice BiH u Minhenu bila je jedna od najpoznatijih književnica BiH u dijaspori Safeta Obhođaš iz Wuppertala.

Ona je jedna od bosanskih pisaca i intelektualaca koji su u periodu 1992. - 95. godine protjerani iz mjesta stanovanja i domovine. U periodu 1980.-1992. objavila je više radio - drama, priča i knjigu "Žena i tajna". Za priče i radio-drame dobila je nekoliko nagrada, a između ostalih 1987. i nagradu "Zija Dizdarević" za priču "Australijska zeba". Od 1993. živi i radi u Njemačkoj, u gradu Wuppertalu.

Nakon kratkog predstavljanja svojih djela "Legende i prašina", "Šeherzade u zemlji dugih zima", "Žena i tajna", "Hana" i "Trbušna plesačica", romana koji je nedavno objavljen, Obhođaš je govorila o svom stvaralaštvu u egzilu.