Kultura
0

U Milodražu obilježeno 549 godina Ahdname

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Centralnom manifestacijom u selu Milodraž u općini Kiseljak, danas je obilježeno 549 godina Ahdname, dokumenta koji se smatra pretečom modernih međunarodnih povelja o poštivanju ljudskih prava.

Manifestacija "Dani Ahdname" je održana tačno na mjestu na kojem je 28. maja 1463. godine sultan Mehmed Fatih Han, nakon osvajanja Bosanskog kraljevstva, uručio svoju Ahdnamu najuglednijem među bosanskim kršćanima fra Anđelu Zvizdoviću kao povelju očuvanja multikulturalnosti i utemeljenja ljudskih prava i sloboda franjevcima i svim kršćanima, koji su u miru i slobodni nastavili da žive pod sultanovom vlašću u Osmanlijskom carstvu.

Organizatori današnje manifestacije su Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor", Udruženje bošnjačke omladine "Fatih"- Milodraž-Kiseljak i Bošnjačka zajednica kulture iz Kiseljaka.

Generalni pokrovitelj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, a podršku su pružili Ambasada Republike Turske u BiH i brojne državne, entitetske, kantonalne, općinske i lokalne institucije.

Ovogodišnje "Dane Ahdname" sedme po redu, otvorio je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, a uime Općinskog vijeća Kiseljaka dobrodošlicu zvanicama je izrazio predsjedavajući Muhamed Emšo.

Povelja "Prijatelj Bosne" uručena je danas bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, kao i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku koji nije prisustvovao ceremoniji pa će priznanje biti uručeno naknadno.

Godišnje priznanje, povelja "Dani Ahdname" pripada Hulsiju Akaru, generalu vojske Republike Turske, a povelja "Zlatna Ahdnama" bit će naknadno uručena profesoru doktoru Ivi Komšiću koji također nije mogao prisustvovati ceremoniji.

Po uručenju priznanja, Stjepan Mesić je izjavio da je o Ahdnami prvi put čuo još kao zagrebački student i to kao o povelji slobode svjetskog značaja koja drugima daje pravo na identitet i vjeru.

"Historija je učiteljica života. Međutim, mnogi od historije nisu ništa naučili, ima ih još koji žive u iluziji da se genocidom može uništiti drugoga. Neki takvi se još drže i na političkoj sceni, ali vjerovatno ne zadugo", rekao je Mesić.

O povijesnom, sadašnjem i budućem značaju Ahdname, na današnjem skupu je govorio fra Luka Markešić. On je prvenstveno naglasio njen značaj kao modela prijateljstva, i pozvao na zajedništvo u današnjoj Bosni i Hercegovini, kao na opće dobro u multikulturalnoj državnoj zajednici.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, koji je također prisustvovao manifestaciji u Milodražu, najavio je prisustvo turskog ministra vanjskih poslova obilježavanju 550. godišnjice Ahdname iduće godine u Milodražu.

Tekst Ahdname na osmanskom turskom jeziku danas je pročitao student Šemsudin Halilović.

Uime pokrovitelja Bakira Izetbegovića, zvanice je pozdravio Haris Bašić, a uime predsjednika Federacije Živka Budimira obratila se Laura Bošnjak.