Kultura
0

U Meeting pointu projekcija filma o životu Roma

FENA
U kinu Meeting point će u srijedu, 25. jula u organizaciji Fondacije Kriterion biti prikazan film Aleksandra Manića o životu Roma "Šutka, knjiga rekorda".

Ovaj dokumentarni film je potpuno drugačiji od svih dosadašnjih o životu Roma. Kroz njega prolaze živiopisni likovi sa svojim pričama i fascinacijama. Manić Rome prikazuje kao pobjednike, mada žive život na margini, oni u filmu nisu marginalci, svi su pozitivni likovi i na kraju pobjednici.

Šutka je gradić koga nema na geografskim kartama, predgrađe Skoplja, nastalo šezdesetih, nakon zemljotresa. Svi Romi koji su tada ostali bez kuća su se preselili u Šutku. Po nalogu tadašnje vlade dodijeljeni su im silosi na smetljištu, tu su kasnije izgradili grad. Šutka je deminutiv od riječi šut, što na njemačkom jeziku znači otpad, smeće, dakle Šutka ili malo smetljište.

Projekcija filma počinje u 21.00 sati a ulaznice po cijeni od tri KM se mogu nabaviti na blagajni Kina. Kriterion nakon projekcije priređuje i mini koncert romske muzike. Ulaz na koncert se neće naplaćivati, a sve u cilju promocije romske kulture i tradicije.

Aleksandar Manić je rođen u Senti gdje je proveo deset godina, zatim odlazi u Njemačku gdje je završio gimnaziju i počeo studirati filozofiju. U međuvremenu je položio prijemni na Praškoj filmskoj akademiji preselio se u Prag i diplomirao režiju.