Kultura
0

U Ljubljani otvorena izložba iz BiH "Prerađeno"

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Izložba "Prerađeno" koju je pripremila i postavila direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović u saradnji sa gradskom galerijom Collegium Artisticum i Festivalom "Sarajevska zima", otvorena je sinoć u Ljubljani.

Izložba, kojom je bio otvoren i ovogodišnji Festival "Sarajevska zima", postavljena je u Cankarjevom domu, a njenom otvaranju prisustvovali su predstavnici Ambasade BiH u Sloveniji, kao i brojni ugledni slikari, pisci, novinari te kulturni i javni radnici iz Slovenije i BiH.

Prisutnima su je predstavili Meliha Husedžinović, direktor Collegium Artisticuma Strajo Krsmanović te direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić, a prigodnim govorom obratio se i redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te sadašnji dekan ALU u Ljubljani Stane Bernik.

Izložba će biti otvorena do 22. jula i ovo je, nakon Bratislave i Crne Gore, njeno treće međunarodno gostovanje.

Ona ima za cilj da predstavi jedan od najdominantnijih fenomena na bh. umjetničkoj sceni i ujedno jednu od najvitalnijih stvaralačkih praksi iskoraka iz tradicionalnog shvatanja umjetnosti – prerađivanje odbačenih materijala i predmeta te njihov preobražaj u umjetničko djelo.

Postupak umjetničkog prerađivanja odnosi se na otkrivanje egzistencije predmeta u novom kontekstu, otvarajući polje za reinterpretaciju istorije i istorije umjetnosti, arhiviranje sjećanja, svjedočanstvo neposredne prošlosti, ali također i na preispitivanje brendova i kritičko sagledavanje savremenog trenutka.

Postavkom su obuhvaćeni radovi mladih, ali i afirmiranih bh. umjetnika - Elme Alić, Gordane Anđelić - Galić, Maje Bajević, Asima Đelilovića, Andreja Đerkovića, Jusufa Hadžifejzovića, TRIA (Dalide i Bojana Hažihalilovića), Džeke Hodžića, Šejle Kamerić, Mehmeda Klepe, Kurta & Plaste, Edina Numankadića, Nusreta Pašića, Affana Ramića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića te Halila Tikveše.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić naglasio je u izjavi Feni kako je rad Husedžinovićke od posebnog značaja, jer je riječ o vrhunskoj promociji bh. umjetnika u svijetu. Prijem publike u Ljubljani ocijenio je izvrsnim, čime je nastavljen trend iz Bratislave i Podgorice.