Kultura
0

U ljetnom kinu !hej prikazan film "Dark Horse" Todda Solonza

FENA
Todd Solonz (Foto: sff.ba)
Todd Solonz (Foto: sff.ba)
U ljetnom kinu !hej u subotu navečer prikazan je film "Dark Horse", kod nas preveden kao "Tajni adut", američkog reditelja Todda Solonza, čiji opus predstavlja i ovogodišnje izdanje Sarajevo film festivala (SFF) u okviru programa Tribute to (Posvećeno).

Film "Dark Horse" priča je o Abeu, muškarcu u trideseti godinama koji živi s roditeljima, Jackijem i Phyllis, i koji vremenom postaje sve nesretniji svojom reputacijom "crne ovce" u porodici. Nezadovoljan vlastitim životom,, stalnim sukobima s ocem koji mu je nadređeni i u firmi, previše brižnom majkom, uspjehom vlastitog brata koji je izgradio reputaciju poznatog liječnika, Abe upoznaje Mirandu i uviđa mogućnost ostvarenja istinske ljubavI. Miranda, koja je i sama frustrirana nakon propasti vlastite književne karijere i povratka roditeljskom domu, pristaje da se uda za Abea, ali na kraju i sama uviđa da je njeno prihvatanje Abeove ljubavi potez iz očaja.

Uloge u filmu ostvarili su Jordan Gelber kao Abe, te Christopher Walken i Mia Farrow kao Abeovi roditelji. Uloga Mirande povjerena je Salmi Blair.

Film "Dark Horse" također je prikazan i na Flmskom festivalu u Veneciji, gdje je naišao na nepodijeljene pohvale kritike. Film je priča o disfunkcionalnoj porodici, sjajno predstavljena u formi komedije, koja kod gledaoca izaziva i smijeh i istovremeno stvara gorak osjećaj pričom o tragičnoj ljudskoj egistenciji.

Obraćajući se sarajevskoj publici uoči projekcije filma, Solonz je gledaocima poručio da će gledati komediju koja bi ih mogla nasmijati ali istovremeno i rastužiti.

Tod Solonz je, kako je rekao direktor SFF-a Mirsad Purivatra, jedan od vodećih režisera američkog nezavisnog i autorskog filma, čiji će opus sarajevska publika imati priIiku pogledati tokom programa "Posvećeno" na 18. SFF-u.