Priče o dobrim ljudima
16

U Konjicu promovisana knjiga "Bilješke iz Konjica, mog" autorice Vesne Begtašević

Piše: S. Zelić
U Narodnom univerzitetu Konjic promovisana je knjiga Vesne Begtašević pod nazivom "Bilješke iz Konjica, mog".

Knjigu su promovisali Dijana Hadžizukić, Nives Juršić, Ivan Anđelić, Valerijan Žujo, Strajo Krsmanović i Senadin Begtašević, a moderator bio je Benjamin Mušinović.

Promocija je počela uspomenama iz Konjica, koje je publika nostalgično gledala. Prikazane su uspomene na Vesnu Begtašević i njen rad u redakciji Radio Konjic, kao i dešavanja u Narodnom univerzitetu, dolazak Josipa Broza Tita, Djevojke sa Neretve i druga dešavanja koja su vezana za ovaj grad.

"Knjiga 'Bilješke iz Konjica, mog' načinjena od Vesninih zapisa o Konjicu, gradu kojeg je strastveno komentarisala i za kojeg je živjela. Mi smo pravili knjigu o Konjicu i crtice koje smo stavljali imaju veliku literalnu vrijednost. Teško je napraviti selekciju objava i odbacivati bilo što. Nadamo se da će čitaoci imati poseban doživljaj sjećanja starih Konjičana", Navela je Nives Jurišić urednica knjige.

Vesna je doživljavala Konjic kao grad koji je velika porodica i generacije svojih sugrađana poredi sa nitima u "beskonačnom" bosanskom ćilimu.

Kroz knjigu ispisivale su se priče o dobrim ljudima, o ljudima koje je Vesna voljela. U njenim zapisima nije bilo loših ljudi i dešavanja.

Najmanje je pisala o sebi, a neki od naslova iz knjige su: "Duh grada", "Roko", "Dogodilo se i tebi, znam", "Odlazi nam raja" i drugi.

"Ova knjiga govori o obrisima duše autorice, osjećamo ljubav i život. Autorica je prikazala ljude, njihov život, značaj i vrijednosti kakve mi stariji znamo. Vesna je znala koju vrijednost posjeduje Konjic i sam stil pisanja je jednostavan novinarski stil koji nosi jasnu poruku", Kazao je Ivan Anđelić

Profesorica Dijana Hadžizukić kazala je da književnost koju je Vesna ispisala je oduvijek vezana za gradove. Priče su bile onakve kakva je i autorica bila tople i melanholične. Ostavila je sjećanje na drage ljude kojih više nema i tako ih svojim pisanjem oživljavala.

"Autorica je bila poseban pisac, iako je isticala da je ona samo čitalac i novinar. Njeni zapisi su čista literatura, ona je svoj jezik i pisanje donosila na radio. Radio novinarstvo je posebna vrsta izražavanja u kojoj postoji samo riječ i ništa više. Dobrota joj je bila jako važna i to joj je pomoglo da ispiše ovu sagu o dobroti", naveo je Strajo Krsmanović direktor Umjetničke galerije BiH.

Podsjećamo Vesna Begtašević je novinarka Radio televizije Konjic i nekadašnja glavna i odgovorna urednica Kablovske televizije Konjic i Radio Konjic. Više od 40 godina je pisala i govorila o Konjicu, bila je uspješna glumica u AP "Neretva", članica hora "Djevojke sa Neretve" kao i aktivna članica brojnih udruženja. Preminula je 3. marta 2021. godine.