{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U knjižari u Budimpešti pronađen originalni zapis Mozartove Sonate u A-duru

26.9.2014. u 13:15
122
9
U knjižari u Budimpešti pronađen originalni zapis Mozartove Sonate u A-duru
122
U knjižari u Budimpešti pronađen originalni zapis Mozartove Sonate u A-duru
Originalni rukopis Sonate u A-duru, jedne od najpoznatijih Mozartovih sonata, pronađen je među zabačenim papirima u budimpeštanskoj knjižari što je oduševilo stručnjake koji će sada moći kompletirati original s dosad jedinom očuvanom stranicom tog muzičkog djela.
Stručnjaci su potvrdili autentičnost četiri požutjele stranice partiture koja će biti prenesena i dopunit će treći, posljednji stavak što se čuva u Mozarteumu u Salzburgu, rodnome gradu kompozitora.

Sonata za klavir br. 11 u A-duru (Koechlova oznaka 331), komponirana oko 1783. i objavljena u milionima primjeraka, jedno je od najpoznatijih djela Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756.-1791.), prvenstveno po finalu, maršu Alla Turca.

"Uz Malu noćnu muziku ili prvi stavak Simfonije u g-molu, Turski marš je nedvojbeno najpoznatija Mozartova skladba i svako je dijete umije otfućkati", ističe Adam Bosze, historičar mađarske muzike.

Original je u budimpeštanskoj knjižnici pronašao 42-godišnji Balazs Mikusi, voditelj Nacionalne biblioteke Szechenyi iz Budimpešte koji pet zadnjih godina "pretražuje najzabačenije kutke" te knjižnice.

Ne zna se kako je rukopis završio u biblioteci koju je 1802. osnovao bogati mađarski aristokrat Ferenc Szechenyi. Ne zna se ni zašto je peta stranica rukopisa koja se čuva u Salzburgu, odvojena, ali stručnjaci nagađaju da je bila istrgnuta kako bi bila prodana nekom bogatom kolekcionaru.

Sonatu će prema originalnom rukopisu, koji se donekle razlikuje od dosad poznatih, zapravo kasnije nastalih verzija, u petak u Budimpešti odsvirati veliki mađarski pijanist Zoltan Kocsis, javila je danas Hina.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: