Kultura
0

U kinu "Novi Grad" prikazan film Woodyja Allena "Čarolija na mjesečini"

Klix.ba
Pred oko tri stotine ljubitelja filmske umjetnosti 16. augusta, u kinu "Novi Grad" prikazan je novi film reditelja Woodyja Allena "Čarolija na mjesečini". Time je zvanično počeo program 20. Sarajevo Film Festivala u Općini Novi Grad Sarajevo.

U moderno opremljenom kinu "Novi Grad", ljubitelji filma uživali su u romantičnoj komediji čija se radnja odvija u 20-tim godinama prošlog stoljeća. Film donosi priču o Englezu pozvanom da raskrinka moguću prevaru, a radnja se odvija u raskošnom primorskom kraju u južnoj Francuskoj. Vješti mađioničar nastoji raskrinkati ženu za koju vjeruje da se lažno predstavlja kao spiritualni medij. Niz u svakom smislu magičnih događaja koji glavne likove izbacuju iz cipela izazvao je smijeh kod publike, koja je ovaj film ispratila burnim aplauzom pokazujući tako svoje mišljenje o ovom umjetničkom ostvarenju.

Uloge u filmu, koji će 23. augusta, zatvoriti ovogodišnji SFF tumače: Eileen Atkins, Colin Firth, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Simon McBurney, Emma Stone, Jacki Weaver, Erica Leerhsen, Catherine McCormack, Paul Ritter, Jeremy Shamos. Općina Novi Grad je i ove godine u saradnji sa Direkcijom SFF-a omogućila festivalski doživljaj za stanovnike najmnogoljudnije općine i grada Sarajeva, tako da će sarajevska publika najnovija filmska ostvarenja koja se prikazuju u ljetnom kinu HT Eronet, nakon glavne projekcije, narednih dana Festivala, moći gledati u kinu "Novi Grad". Najmlađi ljubitelji filma imat će priliku pogledati filmove iz Dječijeg programa 20. SFF-a. Pored bosanskohercegovačkih filmova, u ovom programu publika može vidjeti izuzetno kvalitetnu evropsku produkciju, nezavisnu američku produkciju itd.

Večeras će u kinu "Novi Grad" biti prikazan najnoviji film bh. režiserke Jasmile Žbanić "Otok ljubavi", a kako je najavljeno iz Direkcije SFF-a projekcija će biti upriličena u prisustvu članova filmske ekipe.