Kultura
15

U kinu Meeting Point večeras program kratkih filmova Želimira Žilnika

FENA
Pravo Ljudski i Cine-Club Fondacije Konrad Adenauer večeras će u kinu Meeting Point predstaviti program kratkih filmova Želimira Žilnika iz perioda od 1967. do 1973. godine pod nazivom "Među ljudima", uz propratnu diskusiju s autorom.

"Među ljudima" je prvi filmski program Cine-Club KAS-a, a realizira se uz programsku saradnju sa Pravo Ljudski Film Festivalom.

Želimir Žilnik će 27. maja održati predavanje u galeriji Duplex100m2.

Želimir Žilnik (Novi Sad, Srbija) je redatelj, autor brojnih kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova, filmskih eseja i televizijskih produkcija, koji djeluje od kasnih šezdesetih.

Njegovi kratki filmovi iz prve faze (1967.-1973.), balansirajući između protestne umjetnosti i kreativnog dokumentarnog filma, samo-refleksivno su se suprotstavljali sistemu.

Uz autore poput Makavejeva, Godine, Stojanovića i Pavlovic´a, Žilnik je jedan od ključnih filmskih autora koji su pokrenuli ono što će kasnije postati poznato kao "Crni val" u jugoslovenskom filmu.

Kratki kreativni dokumentarni radovi Želimira Žilnika nastali između 1967. i 1973. su beskompromisno politički opredijeljeni, a uključuju "Žurnal o omladini na selu, zimi", "Pioniri maleni, mi smo vojska prava, svakog dana rastemo ko zelena trava", "Nezaposleni ljudi", "Lipanjska gibanja", "Crni film", "Ustanak u Jasku" i "Inventur".

Filmski program "Među ljudima" će predstaviti kompletan opus iz tog perioda, a nakon projekcija publika će imati priliku i za razgovor sa Žilnikom.

Ulaz na projekcije i predavanje Želimira Žilnika je slobodan, saopćeno je iz Press službe Festivala Pravo Ljudski.