{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U kinu Kriterion projekcija filmova o borbi za radnička prava

F
FENA
19.4.2014. u 19:23
3
8
U kinu Kriterion projekcija filmova o borbi za radnička prava
3
U kinu Kriterion projekcija filmova o borbi za radnička prava
Kino Kriterion (Foto: Klix.ba)
Centar za slobodarska istraživanja upriličio je danas u sarajevskom kinu Kriterion projekciju dokumentarnih filmova i diskusiju o borbi za prava radnika tuzlanske Dite i Jugoremedije iz Srbije.
Ovi filmovi, kako je za Fenu kazao aktivist Centra za slobodarska istraživanja Nedim Klipo, svjedoče da se na svim preduzećima na području cijele bivše Jugoslavije primjenjivao sličan model u procesu privatizacije nakon koje je došlo do uništavanja industrije, rasprodaje nekretnina, mašina i drugih vrijednosti fabrika, dok su radnici zanemareni i obespravljeni.

Fabrike su prije toga uspješno poslovale na tržišnim principima, imale kvalitetne i konkurentne proizvode i tehnologiju u skladu sa svjetskim trendovima. S dolaskom novih vlasnika, kako je dodao Klipo, radnici su dovedeni u situaciju da se bore ne samo za vlastitu egzistenciju, nego i imovinu fabrika.

"Glas Dite" je dokumentarni film o borbi radnika fabrike deterdženata Dita iz Tuzle i prikazuje period u kojem su radnici nakon privatizacionog procesa blokirali fabriku nastojeći da sačuvaju imovinu od krađe, što je trajalo osam mjeseci. Obespravljeni radnici bili su dovedeni u situaciju da se umjesto proizvodnjom bave pakiranjem proizvoda novog vlasnika.

Film "Radničko samoupravljanje - jedno iskustvo" predstavlja borbu radnika fabrike lijekova Jugoremedija iz Zrenjanina. Slično, kao i sa Ditom, nakon privatizacije dolazi do gašenja proizvodnje, prenamjene rada da bi se izgubio korak sa konkurencijom, a radnici ne rade. Međutim, u jednom periodu radnici su uspjeli da se izbore da sami upravljaju preduzećem i da čak otplate veliki dug nastao nakon prve privatizacije.

Projekcije je podržala Rosa Luxemburg Stiftung.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: