Kultura
0

U kinima: 'Kajmak i Marmelada'

Klix.ba
'Kajmak i Marmelada', rediteljski debi Branka Đurića Đure počinje se prikazivati paralelno u Sarajevu i Zenici od 8. januara.

Sarajevski BKC postaje mjesto za predstavljanje regionalnih kinematografija jer je, između ostalog, prostor kina Obala Meeting Point postao premalen da bi zadovoljio interes publike.

U BKC-u je stoga instaliran dio opreme koja se koristi tokom Sarajevo Film Festivala kako bi se maksimalno poboljšao kvalitet projekcije.

Slovenci već su gledali film jednog slavnog Bosanca sa velikim interesom. O tome svjedoće i brojke o gledanosti KAJMAKA i MARMELADE koje nagovještavaju da će Đurin film biti apsolutni rekorder.

Sada ovdašnja publika ima priliku da pokaže je li u stanju da obori rekorde u susjedstvu.

Kajmak i marmelada je priča o jednom paru sa dna socijalne ljestvice. O krijumčarenju izbjeglica preko granice i drugim “sumnjivim” poslovima – ali je to prije svega pokušaj da se ispriča priča o onom najgorem u ljudima, ma odakle oni dolazili. Jer Đurić kaže: “Ja ne dijelim ljude po nacionalnosti već, ako zaista to moram činiti, dijelim ih na Bitlse i na Stounse, ili, konačno, na dobre i loše.

Đurić je danas uvaženi teatarski reditelj u Ljubljani a domaća publika ga pamti iz nekih drugih vremena kada je nastala kultna serija Top lista nadrealista ili recimo po ulogama iz filmova Kuduz i Ovo malo duše.